Tuinieren voor de ontspanning, groene vingers in huis

Tuinieren voor de ontspanning het Urbanhuis

Oftewel, het nieuwe tuinieren voor de ontspanning

Stress, stress, stress. Snel dat ene doen, maar daarna… Geen tijd om te ontspannen, snel door naar de volgende activiteit. De laatste jaren blijven mensen maar doorgaan in sneltreinvaart. Er lijkt veel meer in korte tijd te moeten gebeuren en mensen blijven nog maar zelden trouw aan hun gevoel om wat vaart af te minderen. Dit met alle gevolgen van doen, steeds vaker krijgen volwassenen, en met name de starters, een burn out. Wat zegt dit over ons? Wat zegt dit over de maatschappij? Ik zal mijn handen er niet aan branden, maar ga je wel vertellen dat het hebben van groene vingers in huis, oftewel het nieuwe tuinieren voor ontspanning, erg kan bijdragen aan vertragen, in het nu leven en ontspannen.

Tuinieren als therapie

Overigens ben ik echt niet de enige die hier nu mee komt. Het lijkt wel of het helemaal een nieuwe trend is geworden om groene vingers ín huis te hebben. Met andere woorden, het nieuwe tuinieren voor de ontspanning. Lekker met je handen in de aarde, de plant bijsnoeien zodat hij optimaal verder groeit, helemaal zen bezig gaan met je focus op de planten. Een stuk goedkoper dan therapie en het levert dus zelfs nog iets op, mede aldus dit artikel. Tuinieren, het nieuwe of gewoon buiten in de tuin, eist over het algemeen al je aandacht op zodat je geest hierdoor ruimte krijgt om tot rust te komen. Zeker voor de mensen zonder tuin is het nieuwe tuinieren een uitkomst. Gewoon binnen, maar toch lekker mindfull bezig zijn en tegelijkertijd je huis decoreren met planten. Win-win situatie, toch?

Kamerplanten hoef je echt niet standaard bij de IKEA, plantenzaak of het tuincentrum te kopen. Zelf de zaadjes zaaien en een kamerplant op laten groeien is zeker een optie!

Doel van het Urbanhuis

Ook Het Urbanhuis is onder andere met de focus op tuinieren als doel om te ontspannen ontstaan. Juist met het idee dat het nieuwe tuinieren een alledaagse hobby kan zijn en tegelijkertijd voor meer balans en ontspanning zorgt. Het bezig zijn met je handen en een nieuwe plant zien opbloeien kan ook veel voldoening geven, waardoor het eveneens iets blijft wat je waarschijnlijk met veel plezier blijft doen. Tijd voor meer ontspanning op de groene vingers manier? 

Alle soorten tuinieren zijn natuurlijk goed, maar wat betreft het nieuwe tuinieren is het natuurlijk wel net een stapje uitdagender als je een plant zelfs weet te zaaien en op kan laten groeien. Daarnaast is het wat onbekender, nieuwer, maar niet minder leuk. Kamerplanten hoef je echt niet standaard bij de IKEA, plantenzaak of het tuincentrum te kopen. Zelf de zaadjes zaaien en een kamerplant op laten groeien is zeker een optie! Met Het Urbanhuis hoef je niet het hele internet of land af te struinen waar je dit soort zaden kan kopen, kijk snel of er iets leuk voor je bij zit in het assortiment van Het Urbanhuis

Het Urbanhuis Kamerplant zaden
Tuinieren voor de ontspanning

Waarom werkt het nieuwe tuinieren zo goed voor een rustig hoofd?

Voor de geïnteresseerden, hopelijk ook jij, leg ik graag nog even uit waarom je door te tuinieren (nieuw, oud, wat dan ook) tegelijkertijd voor jezelf zorgt. Bij tuinieren zijn we op verschillende niveaus bezig. Enerzijds ben je hartstikke mindfull bezig en is het een activiteit die je focus geeft waarbij je makkelijk in een flow raakt. Anderzijds, of eigenlijk tegelijkertijd, kan je geest ontspannen. Dit proces stimuleert dat er nieuwe ideeën naar boven kunnen komen en je brein dingen van verschillende kanten kan bekijken. Het kan dus erg vruchtbaar zijn voor je creativiteit, maar ook je gedachten en gevoelens de ruimte geven uitgezocht en verwerkt te worden. Het nieuwe tuinieren laat je ook omgaan met het besef van tijd en het leven als een cyclus. Deze cyclische tijd gaat uit van herhaling, patronen die terugkeren, fases van opbloeien en tot slot rustfases. Al met al zijn al deze punten waarbij je meer de natuur volgt, bevorderlijk voor een rustig hoofd. Meer erover lees je hier, een artikel van Flow Magazine.

Ik hoop dat deze blog niet te zweverig voor je was en dat je anders tussen de regels door hebt kunnen lezen en hebt kunnen concluderen dat het nieuwe tuinieren hartstikke ontspannend is en misschien ook wat voor jou kan betekenen. Ook als je helemaal geen last hebt van stress of niet op zoek bent naar een nieuwe, ontspannende hobby, is het zaaien en groeien van kamerplanten natuurlijk ook helemaal top. Om direct bij de shop uit te komen zonder deze blog eerst af te gaan, hier moet je zijn.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide