Verzorging van je planten door de seizoenen heen

Verzorging van je planten door de seizoenen heen

Planten hebben elk seizoen weer andere behoeften en groeien in enkele seizoenen harder dan de ander. Ook wordt de grond in de warmere maanden een stuk sneller droog dan in de koelere maanden. Zijn dit soort dingen je wel eens opgevallen? Mocht je het nog niet weten, de verzorging die jij je planten het beste kan geven is elk seizoen net weer wat anders. In deze blog neem ik je mee in verzorging van je planten door de seizoenen heen. Lees je mee?

Herfst en winter verzorgingstips voor blije planten

Planten gaan gedurende de herfst en winter in een ruststand waar ze minder voeding- en water verbruiken. Houd hier rekening mee wanneer je je planten water of extra voeding geeft. Een overschot aan voeding is niet goed voor je planten. Houdt daarnaast rekening met onderstaande behoeftes:

  • Lichtbehoefte

De dagen worden gedurende de herfst al een stuk korter en helemaal in de winter zul je merken dat er minder uren in de dag zitten waar het licht is. Dit heeft ook invloed op de planten in huis, gezien zij zich juist voeden met licht. Je doet er goed aan om de planten die gebaat zijn bij veel licht te verplaatsen naar een plekje zo dicht mogelijk bij het raam.

Ook is het goed om de planten eens in de zoveel tijd een stukje te draaien, zodat alle kanten licht blijven vangen en de plant niet gaat hangen. Doe dit bijvoorbeeld wekelijks op het moment dat je de planten water geeft.

  • Luchtvochtigheid behoefte

Dat de verwarmingen steeds meer aan gaan in de winter vinden onze planten wat minder prettig. Deze droge lucht gezien er meer vocht verdampt is verre van top voor planten. Je beschermt je planten enigszins door ze op afstand van warmtebronnen te houden en eens per week je planten te besproeien met een plantenspuit met water. Op deze manier zul je de luchtvochtigheid rond de plant wat verhogen, waar je planten je dankbaar voor zullen zijn.

  • Waterbehoefte

Zoals gezegd gaan planten in de donkerdere maanden in een ruststand en hebben ze minder water nodig. Je kunt hier rekening mee houden door te checken of de grond al droog is alvorens je ze opnieuw water geeft. Te natte grond is niet wat je wilt, gezien dit voor rottende wortels kan zorgen en dit uiteraard niet gunstig is.

  • Voedingsbehoefte

Voor de planten die bloeien gedurende de herfst is het een ander verhaal, maar de planten die bloeien in de lente en zomer hebben gedurende de herfst en winter geen extra plantenvoeding nodig. De plantenvoeding kun je deze maanden beter even laten staan. Geef je planten in de lente weer wat plantenvoeding en de basis voor je planten is weer meer dan in orde.

Verzorging van je planten door de seizoenen heen; lente en zomer verzorgingstips

In de lente en zomer zijn alle tips zoals hierboven omschreven net andersom. Al zijn er met veel zonlicht juist weer andere dingen waar je op moet letten.

  • Lichtbehoefte

Er zijn veel planten die maar wat blij zijn met een prominent plekje in de zon, maar dit is niet voor elke plant weggelegd. Als je het echt goed wilt doen wat je planten betreft, zoek je even uit wat de lichtbehoefte per plant is. Zo kun je erachter komen waar in huis je je planten het beste neer kunt zetten. Sommige planten krijgen juist verkleuringen of verbrande bladeren bij te veel licht. Een aantal planten kun je daarom in de lente en zomer juist beter wat verder van het raam afzetten.

  • Luchtvochtigheid behoefte

In de warmere maanden stijgt de temperatuur binnenshuis vaak mee met de temperaturen buiten. Voor ons kan dat al pittig zijn, maar voor planten gaat dat net zo goed op.  Hoe warmer het is, hoe sneller planten water zullen verdampen. Je huis wat koeler houden of je planten af en toe besproeien, wordt door planten gewaardeerd.

  • Waterbehoefte

Zoals je vast al wel kunt raden afgaande op wat er al genoemd is, verbruiken planten in de lente en zomer meer water. Ze zijn dus gebaat bij wat vaker of meer water krijgen. Let er wel op dat je dit niet overdrijft en blijf goed checken wanneer het tijd is voor weer wat water. Dit kun je makkelijk controleren door je vinger in de grond te steken.

Naast water geven zijn planten ook maar wat blij om op warme dagen wat besproeid te worden. Wist je dat je sommige planten ook onder de douche kunt zetten? Google even hoe dit werkt als je hier meer over wilt weten.

  • Voedingsbehoefte

In de lente en zomer zijn je planten gebaat bij wat extra voeding. Ze verbruiken in deze maanden namelijk meer voeding en energie aan het bloeien en groeien. Wat bijvoeding kan hierbij goed zijn.

Wist je dat de kamerplantzaden van Het Urbanhuis het hele jaar door gezaaid kunnen worden? Ze zijn gebaat bij de relatief stabiele temperatuur die we vaak in huis hebben en gaan helemaal prima als ze op de warmste plek mogen staan. Kan jij niet wachten tot je weer een groen projectje kunt beginnen? Met de kamerplantzaden hoeft dit dus ook niet. Heb je al gekeken of er iets leuks voor je tussen zit?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide