Waarom heeft mijn kamerplant een wortel?

Luchtwortel kamerplant het Urbanhuis

Talking about roots! …de ins en outs over luchtwortels van planten

Wortels. Niet die oranje dingen voor de hutspot om op als snack te eten met wat hummus als dip. Maar de wortels als in de ondergrondse gedeeltes van planten. Met de wortels nemen planten water en andere voedingsstoffen op uit de grond. Maar niet alle planten hebben de wortels enkel onder aan de plant in de grond staan. Bij tal van planten is er ook sprake van luchtwortels. In deze blog praten we over waarom heeft mijn kamerplant een wortel?Let’s talk about roots, de ins en outs over luchtwortels van planten kom jij vandaag te weten!

Wat zijn luchtwortels?

Waarom heeft mijn kamerplant een wortel? Nou die wortels worden dus ook wel luchtwortels genoemd. Luchtwortels zijn de wortels die sommige planten laten zien op verschillende punten, knopen, van de stengels. In de natuur hebben deze wortels als doel om zo op te klimmen (tegen bomen, muren, etc.) en zo net wat dichter bij het zonlicht te komen. Kamerplanten kunnen ook luchtwortels hebben. Deze luchtwortels zien er uit als bruin of groene stengels die naar beneden hangen. In principe kunnen ze doorgroeien tot ze de grond raken, dus ze komen voor van een centimeter tot meerdere centimeters lang. Wist je dat… luchtwortels als de grond raken verder groeien als normale ondergrondse wortel? Wat je dus kunt doen als de luchtwortel erg lang is, is de wortel naar de bloempot leiden.

Functie en luchtwortels verwijderen of niet?

Luchtwortels worden niet door iedereen mooi gevonden. Luchtwortels hebben de functie met deze wortels bepaalde voedingsstoffen beter op te nemen en de plant zo beter te laten groeien. Dit gaat echter vooral op in gebieden en klimaten met een hoge luchtvochtigheid. In Nederland valt het dus wel mee hoeveel effect luchtwortels op de groei van jouw plant zal hebben.

Leid je lange luchtwortels uiteindelijk de pot van de plant of een andere pot in, dan zullen er wel nieuwe grondwortels groeien. Hiermee kan de plant nog beter water tot zich nemen en dit zal de groei weer beïnvloeden. Je kunt dus voor esthetiek kiezen en de luchtwortels van de plant afknippen. Heeft je plant veel luchtwortels, knip ze dan niet allemaal tegelijk af en laat de plant rustig wennen na deze heftige scheiding met zijn gekoesterde luchtwortels.

Luchtwortel kamerplant het Urbanhuis
Luchtwortel Monstera Deliciosa

Meer specifieke info over wat je met de luchtwortels van een Monstera kunt doen? Lees dan deze blog van Mama Botanica. Naast luchtwortels en grondwortels, kunnen planten ook waterwortels hebben. In deze blog lees je meer over waterwortels en hoe je een plant op water kunt zetten.

Ik hoop dat je vandaag weer wat opgestoken hebt over de wereld van onze plantenvrienden. Hopelijk weet jij nu ook precies wat je met die hangende bruine stengel aan een plant moet doen en waar die voor dient. Tijd voor nieuwe planten laten groeien, nu je nog meer plantenkennis hebt? Neem snel een kijkje op de site van Het Urbanhuis.

P.S. Ook zonder veel plantenkennis kun jij de zaden van Het Urbanhuis laten opgroeien tot volwaardige planten. Leuk voor jezelf of als cadeautje!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide