Luchtbevochtiger en kamerplanten?
Wanneer in de herfst en winter de verwarming veel aan staat is het voor je kamerplanten belangrijk de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, zo voorkom je dat je kamerplanten bruine randjes krijgen en de bladeren uitdrogen.
Lees verder en kom erachter waarom een luchtbevochtiger nodig is bij je kamerplanten en wat het voor je kamerplanten kan betekenen.
Maar wat is een luchtbevochtiger nou eigenlijk?
Een luchtbevochtiger is een apparaat dat zorgt voor een goede luchtvochtigheid in huis. De luchtvochtigheid in huis kan behoorlijk dalen als bijvoorbeeld de verwarming in huis veel aan staat.
Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid weer op peil komt, dit gebeurd doordat de lucht in het huis door de luchtbevochtiger vocht op neemt. De ultrasone luchtbevochtigers zenden trillingen uit onder water, hierdoor ontstaat een zichtbare nevel. Deze nevel wordt opgenomen in de lucht.
Een luchtbevochtiger voor je kamerplanten
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is verdampt de kamerplant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren.
Kamerplanten nemen namelijk CO2 op via de bladeren door middel van fotosynthese. Wanneer een kamerplant dit gas opneemt via de poriën in de bladeren komt er vocht vrij, er verdampt dus als het ware vocht uit de kamerplant.
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is verliest de kamerplant teveel vocht aan de lucht, het is dus erg belangrijk voor je kamerplanten dat de luchtvochtigheid niet te laag is.
In huis kan de luchtvochtigheid soms wel zo laag als 20 of 30% zijn, terwijl tropische kamerplanten het liefst een luchtvochtigheid van 50 tot 70% hebben.
Het besproeien van je kamerplanten helpt al een stuk maar wanneer je van 20% naar 50-70% wilt gaan is er toch iets meer voor nodig. Een luchtbevochtiger is een goede en praktische manier de luchtvochtigheid snel naar een hoger percentage te krijgen.
Hoe merk je dat de lucht te droog is?
Met een hygrometer kan je de luchtvochtigheid in huis meten. In sommige luchtbevochtigers zit deze ingebouwd, ook zijn ze los te verkrijgen. Wanneer je deze niet hebt of niet wil aanschaffen is er ook nog een andere manier om de luchtvochtigheid te meten.
Wanneer je in de winter vaak last hebt van een droge, pijnlijke keel en neus en een droge huid kan dit een teken zijn dat de luchtvochtigheid te laag is, het is dan dus een goed idee een luchtbevochtiger aan te schaffen.
Een hygrometer kan je hier kopen.

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is zal je verschillende effecten gaan zien bij je kamerplanten.
De potgrond droogt uit, de punten van de bladeren drogen uit en verkleuren, het blad van de kamerplant kan misvormen of opkrullen, bruine vlekken op de bladeren en de bladeren verdrogen.
Soorten luchtbevochtigers
Er zijn veel verschillende soorten luchtbevochtigers. Elk heeft zo zijn voor en nadelen.
Ik neem jullie mee in de soorten luchtbevochtigers en sluit deze blog af met mijn favoriet. Ik heb de luchtbevochtigers gelinkt naar bol.com, zodat het makkelijk te vinden is indien je er een voor jezelf zou willen aanschaffen.

Luchtbevochtiger voor de radiator:
Dit is een bakje die je aan je verwarming hangt, hier stop je water in zodat deze wanneer de verwarming aan staat verspreid wordt door de kamer.
Dit heeft een positief effect op de luchtvochtigheid maar zal geen groot verschil maken.
Het is wel een budget manier om de luchtvochtigheid iets omhoog te krijgen.
Ultrasoon bevochtiger:
Deze stoot zichtbare nevel uit en werkt met trillingen onder water.
Door deze trilling kan hij een beetje spetteren, het is dus handig iets onder het apparaat te plaatsen.
Sommige Ultrasone bevochtigers verspreiden een verwarde mist waar tropische kamerplanten dol op zijn.
Ik heb zelf gekozen voor een ultrasone luchtbevochtiger van 2,5 liter, zo hoef ik hem niet elk dagdeel opnieuw te vullen.
Voordeel voor je eigen woonkamer is dat je er een lekker geurtje aan toe kan voegen, zo ruikt je huis heerlijk fris.


Koudwaterbevochtiger:
Deze verdampt het water op een natuurlijke manier, door middel van een verdamper en een ventilator.
Deze zuigen lucht langs een nat element en zo wordt de waterdamp door de hele ruimte verspreid.
Wel moet je het filter elke 3-6 maanden vervangen, dus dit kan wellicht nadelig zijn. Ook is het een redelijk dure investering.
Stoombevochtiger:
Deze maakt gebruik van warme stoom, in de buurt van kinderen en huisdieren moet je dus erg voorzichtig zijn.
Wel heb je er ook een aantal die wel erg veilig voor kinderen en huisdieren zijn. Deze luchtbevochtiger is een redelijk dure investering.

De beste keus volgens het Urbanhuis.
Ik had zelf de behoefte om een luchtbevochtiger in huis te hebben die meer deed dan alleen de luchtvochtigheid omhoog brengen.
Ik wilde een luchtbevochtiger die ook de lucht zuivert en daarbij een grote wateropslag heeft.
Zo kan ik er lang mee doen en hoef ik niet elke dag hem bij te vullen. Stukje gemak.
Mijn favoriet is dan ook een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie.

Luchtbevochtiger met reinigingsfunctie:
Deze luchtbevochtiger zorgt er ook voor dat pollen en stof uit de lucht wordt gezuiverd, ook kan die helpen met het verwijderen van nare geurtjes.
Met een ingebouwde hygrometer kan je makkelijk zien hoe hoog de luchtvochtigheid in jouw woonkamer is.
Ook kan je de luchtbevochtiger instellen op de behoefte van jouw kamerplanten.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide