Je plantenvriendje heeft ein-de-lijk een nieuw blad gekweekt, maar nu steekt het nieuwe opgerolde blad zo mooi in de lucht, maar gebeurt er al maanden niets meer. Ik begrijp dat je hier ongeduldig en onzeker van wordt. Of dat je je afvraagt waarom dit nou net jouw plant moest overkomen. Nou mensen, niet zo wanhopig denken, er is zeker nog hoop voor deze groeispurt van een plant waarvan een nieuw blad niet uitrolt. Er kunnen bijvoorbeeld tal van redenen zijn waarom het blad van de plant niet ontrold. Voordat je gaat googelen ‘Waarom ontrold blad plant niet?’, meer hierover lees je in deze blog.

Hoelang kan het ontrollen van een blad duren?

Lang, het kan met twee weken gebeurd zijn, met een paar dagen maar soms zie je ook dat er na maanden nog steeds geen beweging in zit. In principe is het belangrijk geduldig te blijven en niet na een paar weken al allerlei fratsen uit te gaan halen om dat blad maar te laten ontrollen. Maar duurt het echt langer dan een paar maanden, dan zou je aan onderstaande dingen kunnen denken.

Checklist ‘Waarom ontrold blad plant niet?’

Onderstaand lijstje is goed om na te gaan in het geval dat het blad van de plant niet ontrold. Deze punten zijn over het algemeen belangrijk voor de groei van planten. Het laatste punt is echt specifiek voor het ontrollen van bladeren.

  • Voldoende licht

Planten hebben licht nodig om te groeien, dat is niets nieuws wat ik je nu vertel. Maar zeker bij de productie van nieuwe bladeren is het goed om stil te staan bij of de plant voldoende licht krijgt. Een te donker plekje kan de groei stil laten staan. Direct zonlicht kan vaak weer te veel van het goede zijn en kan nieuwe bladeren levend verbranden.

  • Potmaat

Groei kan alleen als de wortels ook genoeg ruimte hebben. Een nieuw blad is een teken van een groeispurt. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het is altijd goed om na te gaan of de wortels ook wel voldoende ruimte hebben, gezien de groei anders kan stagneren of tegengehouden wordt.

  • Voeding

Voor de groei van planten zijn er uiteraard voedingsstoffen nodig. Zijn deze al allemaal verbruikt dan zal deze groei iets moeilijker gaan. Overweeg dan de plant plantenvoeding te geven of overweeg nieuwe potgrond om de voedingsstoffen weer op peil te krijgen.

  • Genoeg ruimte

Specifieker voor het ontrollen van bladeren maar ook voor het groeien van planten in het algemeen is de factor ruimte. Als een plant boven op een kast staat en bijna tegen het plafond komt, dan zal dit de groei beperken of ervoor zorgen dat een blad niet de ruimte heeft uit te rollen.

  • Blad klem?

Specifiek voor het ontrollen van bladeren is dit punt. Soms blijft er om het opgerolde nieuwe blad een soort vliesje zitten, een soort beschermhoesje. Dit kan belemmeren dat het blad verder groeit en uitrolt. Haal dit vliesje er niet zelf af!!! Het nieuwe blad kan hierbij makkelijk scheuren en dat wil je natuurlijk niet. Beter is het om het rolletje dagelijks vochtig te maken door het met een plantenspuit te besproeien. Op deze manier wordt het vliesje losser en zal het vanzelf los komen en op natuurlijke manier uitrollen. Kijk hier voor meer accessoires als een plantenspuit om jouw kamerplanten optimaal te verzorgen.

Tot slot

De groei van een plant, een heel fascinerend, gelukkig makend iets om te zien als het van iets kleins naar iets groots gaat. Bij Het Urbanhuis kun je deze ontwikkeling volgen vanaf een zaadje van een kamerplant. Ook iets voor jou, kijk dan eens op de site.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide