Wanneer heeft je plant een mosstok nodig?

wanneer heeft je plant een mosstok nodig het urbanhuis

Heeft jouw plant dit jaar een enorme groeispurt ondergaan en blijft ‘ie bijna niet meer rechtop staan? Misschien is het dan fijn om hem een handje te helpen. Een makkelijke manier om je plant wat extra ondersteuning te bieden is door een mosstok te gebruiken? 

Maar wanneer heeft je plant een mosstok nodig, wat houdt een mosstok in, waar koop je dit of kan je zelf iets wat op een mosstok lijkt in elkaar flansen? De antwoorden op deze vragen lees je in deze blog. Lees je mee?

Sommige planten groeien van origine op ondergronden, bijvoorbeeld op de stam van een boom, tegen een muur, noem maar op. Deze fratsen halen ze uit om dichter bij het licht te komen en zo dus meer voeding tot zich te kunnen nemen. Als dit soort planten benut worden als kamerplant hebben ze snel de neiging om om te vallen vanwege een gebrek aan stabiliteit.

Een veelgebruikte kamerplant waarbij je dit veel ziet is de monstera. De grotere versies van monstera’s hebben snel de neiging om om te vallen, door te veel naar een kant te hangen. Naast dat planten te veel kunnen gaan hangen, kan je plant ook juist alle kanten op groeien. In deze gevallen kan het interessant zijn een mosstok te overwegen.

Wanneer heeft je plant een mosstok nodig?

  • Als je plant bijna omvalt
  • Als je plant te veel naar één kant hangt
  • Als je plant alle kanten opgroeit

Wat doet een mosstok?

Luchtwortels van planten kunnen zich gemakkelijk hechten aan een mosstok. Als dit gebeurt boots je als het ware voor de plant in kwestie het gevoel na dat er een plek om tegenop te groeien is gevonden. Zodra je plant tegen de mosstok op gaat groeien zul je zien dat hij weer rechterop staat.  sneller zal groeien en wellicht zelfs grotere bladeren krijgt.

wanneer heeft je plant een mosstok nodig het urbanhuis
Zelfgemaakte mosstok

Een stok met mos?

Ja, dat is wat je zou denken hè bij het horen van het woord mosstok? Ik moet je helaas uit deze waan helpen en niets is minder waar. Een mosstok zoals je deze in de winkel koopt is vaak niets meer dan een kunststof pijp die is omwikkeld met kokosvezel. Wil je liever in de waan van een stok met mos verder gaan? Je kunt ook zelf een mosstok maken door een tak met mos te omwikkelen en het mos te bevestigen met touw of wol. Voor draad dat speciaal gemaakt is zodat het vriendelijk is voor de plant, kijk hier.

Tip: zorg bij een grote plant ook voor een grote pot met voldoende potgrond!

Hoe plaats je een mosstok bij een plant?

Zet de mosstok vlak naast de stam van de plant in de pot. Ook kun je kijken of je de plant zo kan houden zoals je hem graag wilt hebben en dan passen en meten of de mosstok daar tussen past. Kijk ook goed waar je plant extra versteviging nodig heeft. Een tip voor het plaatsen van de mosstok is wel dit te doen als je de plant gaat verpotten, zo kun je goed in de gaten houden dat je zo min mogelijk wortels beschadigt.

Heb je hier geen tijd voor, voel dan met je vingers in de aarde zodat je zo veel mogelijk wortels kan ontwijken. Maak de plant vervolgens vast aan de mosstok met touw of draad. Zodra je plant weer een groeispurt heeft gehad en de mosstok is ontgroeid, dan kan je mosstokken zoals je die in de winkel hebt gekocht makkelijk verlengen. Het enige wat je hoeft te doen is een nieuwe mosstok te kopen en deze in de oude te schuiven, ze aan elkaar te bevestigen. 

Zo kun je dan weer een tijd vooruit!

Voor meer over hoe je je plant kan opbinden aan een mosstok, bekijk deze blog. Meer interesse om dit op beeld te zien en tevens te zien hoe je zelf een mosstok maakt? Bekijk dan dit filmpje.

Ik hoop dat je in deze blog weer nuttige tips hebt kunnen lezen. Alles wat groot wordt, begint ooit klein. Onder dat mom wil ik jullie toch weer even naar de site van Het Urbanhuis verwijzen. Tijd om weer te beginnen met wat nieuwe baby plantjes?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide