Kamerplanten, planten, groene vriendjes, de jungle in huis, aan jou om te bepalen hoe je jouw kamerplanten in huis benoemt. Kees en Irma met baby Dirk? Ook goed wat mij betreft. Nagenoeg iedereen is snel geneigd op zijn minst één of enkele planten in huis te halen om de boel wat aan te kleden. Vrouwen misschien iets meer dan mannen? Laten we het er op houden dat dat mijn vooroordeel is. Enfin, wat hebben kamerplanten nodig? Hoe zorg je er nou voor dat ze happy en mooi blijven? Lees snel verder als je hier meer over te weten wilt komen.
Waar er bij ons vaak gesproken wordt over de drie R’s (rust, rein en regelmaat) gaat dit bij ons niet op. Bij deze groene vrienden gaat het wel over ‘LWG’, oftewel Licht, Water, Grond. Ik ga je nu meenemen in de principes van ‘LWG’.
Licht
Ten eerste is het belangrijk te weten wat de lichtbehoefte van de betreffende plant is. Is het een plant die behoefte heeft aan veel licht, direct of indirect zonlicht of is het een plant die met een minimale hoeveelheid licht af kan. Planten groeien met de kracht van licht, dus weten wat de lichtbehoefte per plant bij jou thuis is, is niet verkeerd. Zo kun je tactisch kiezen waar je welke plant neerzet om hem zo goed mogelijk te laten groeien. Via plantenapps als Plantsome of een site als deze kun jij je goed inlezen in de verzorging, maar ook de lichtbehoefte, waar jouw plant bij gebaat is. Vind zo de perfecte standplaats voor elke plant.
Water
Water, een belangrijke voedingsstof voor elke plant. Maar vergis je niet, niet elke plant heeft dezelfde waterbehoefte. De één is gebaat bij twee keer per week een slokje water, de ander redt zich prima met eens in de twee weken. Hier verschillen planten erg in. In huis zal het vrij snel opvallen als een plant te veel of te weinig water krijgt er daardoor mankementen gaat vertonen. De hierboven beschreven apps kun je ook zeker benutten om iets te lezen over hoe vaak een plant water nodig heeft. Google is hiervoor ook je beste vriend. Ook zijn er vochtindicators online te vinden, zie hier. Je zou met een vochtindicator ook kunnen ‘timen’ hoelang het duurt totdat de plant volgens de indicator weer wat water nodig heeft. Op die manier leer je ook nog eens de behoeften van de plant in kwestie beter kennen.
Grond
De potgrond van een plant is minstens zo belangrijk voor je plant als water en licht. De wortels van planten hechten zich namelijk aan de potgrond, waardoor jouw plant zo mooi fier kan staan. Daarnaast halen planten via de wortels voeding uit de potgrond. Voeding die nodig is om te groeien, nieuwe blaadjes te ontwikkelen, groen te blijven, noem maar op. Potgrond bevat niet een oneindige bron aan voeding voor planten. Het is dus belangrijk om stil te staan bij wanneer je plantenvoeding moet geven, een plant verpot of nieuwe potgrond geeft. In deze blog staan allerlei belangrijke dingen over potgrond, stekgrond en verpotten uitgelegd. Overigens kan een fertometer jou meer vertellen over of er nog voeding in de potgrond zit.
Voilá! DE ‘LWG’ principes over wat kamerplanten nodig hebben als basis. Waar moet je vervolgens op letten om in de gaten te houden wat er of wanneer het mis gaat? Dit filmpje van Mama Botanica leert je hier meer over.
Heb jij nou ondertussen voldoende zelfvertrouwen verzameld een nieuwe plant aan te schaffen nu je weet wat er nodig is? Neem eens een kijkje bij Het Urbanhuis en overweeg planten vanaf een zaadje op te laten groeien.