Wat is het verschil tussen zaai- en stekgrond en potgrond?

Potgrond het Urbanhuis

Welke soort grond moet ik gebruiken?

Hola,

Hoe gaat het met jou en je plantenvriendjes? Bloeien ze weer helemaal op nu het voorjaar is en er meer licht is? Er zijn natuurlijk tal van tips voor jouw planten in het voorjaar, maar ik wil er vandaag eentje in het specifiek uitlichten.

Voor veel mensen is het voorjaar dé tijd  van het jaar om planten te gaan verpotten. Slim, wat voor de groei van de planten is dit ook het best. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wat voor potgrond je het beste kan gebruiken? Op het oog lijkt er bar weinig verschil  tussen zaai- en stekgrond en potgrond, maar er is wel degelijk verschil. Ik zal jou vandaag uitleggen waar het hem precies in zit. Lees je mee?

Wat is het verschil tussen zaai-stekgrond en potgrond

Tussen zaai- of stekgrond versus potgrond zijn een aantal verschillen te benoemen. Het eerste wat je op zal vallen als je deze twee vergelijkt is de structuur van de grond. Zaai- en stekgrond voelt een stuk losser, luchtiger en fijner aan. Dit komt onder andere omdat het ook zand bevat. Wanneer gebruik je nou welke soort grond? Hieronder ga ik het je vertellen, ook zou je dit filmpje kunnen kijken waar het piekfijn uitgelegd wordt.

‘’Een basisregel is dat normale potgrond gebruikt kan worden zodra planten wortels hebben’’

Waarom je niet moet zaaien in potgrond

De naam van de soort grond verklapt natuurlijk al wel wat, maar ik kan me goed voorstellen dat het je onbekend is met welke reden je geen normale potgrond voor het zaaien van zaden of jou net verpotte plantje moet gebruiken. In een notendop is een basisregel dat normale potgrond met name gebruikt kan worden zodra plantenwortels hebben. Goed om te weten is ook dat er aan potgrond een kleine hoeveelheid meststoffen is toegevoegd, bij zaai- en stekgrond is dit niet het geval. 

Zaai- en stekgrond is erg luchtig en is echt bedoeld om te zaaien. Het is specifiek voor planten die nog geen wortels hebben. De concentratie meststoffen in potgrond kunnen er voor zorgen dat een zaadje niet goed ontkiemt. Ook kunnen de beginnende wortels van planten door de meststoffen als het ware verbranden.  Dit wil je niet! Daarnaast heeft de luchtigheid van zaai- en stekgrond ook een hoger doel: het zorgt ervoor dat de planten uiteindelijk makkelijk uit de aarde gehaald kunnen worden zonder de wortels te beschadigen. Dit is ideaal wanneer het tijd is om je plant te verpotten naar een grotere pot. Door dus bewust te kiezen voor zaai- en stekgrond voor zaden en beginnende plantjes geef je ze een goede start!

Potgrond het Urbanhuis
zaai- en stekgrond en potgrond

Waarom je geen plant in zaai- en stekgrond wilt zetten

Als je dan toch die zak zaai- en stekgrond in huis hebt, kan het verleidelijk zijn een volwassen kamerplant ook maar gewoon in deze grond te zetten. Dit is echter geen goed idee! De reden waarom potgrond echt beter is, is dat potgrond wat steviger is en daarmee perfect voor de wortels van jouw plantenvriendjes  om wat meer houvast en grip te krijgen. Een volwassen plant in zaai- en stekgrond zetten kan dus resulteren in een plant die makkelijk omvalt omdat de wortels zich niet goed kunnen hechten aan de grond.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er wel degelijk verschillen tussen de soorten grond die je kan gebruiken voor jouw kamerplanten. Hopelijk heb je iets opgestoken van deze informatie. Is het gaan kriebelen om aan de slag te gaan met nieuwe planten? Wacht dan niet en neem een kijkje in de shop van Het Urbanhuis. Nu, het voorjaar, is de beste tijd om kamerplanten te zaaien en door deze blog weet jij nu welke grond je het beste kunt gebruiken!

Tot slot, wil je graag je eigen zaai- en stekgrond maken? Misschien kan dit filmpje er bij helpen. Ik heb dit niet zelf gedaan, maar hoor het graag als jij het hebt gedaan en de plantjes er goed door groeien.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide