Hydrocultuur. Ben jij al bekend met dit fenomeen en wat het precies inhoudt? Heeft hydrocultuur nou iets te maken met hydrokorrels of is het heel iets anders? In deze blog zal ik antwoord geven op de vraag ‘Wat is hydrocultuur?’, maar neem ik je ook mee in wat het voor functie heeft en wat de voordelen ervan zijn. Lees je weer mee?

Wat is hydrocultuur?

Elke plant heeft een substraat nodig om goed aan te kunnen hechten met zijn wortels. Er zijn verschillende dingen die als substraat kunnen dienen, niet enkel potgrond is hier geschikt voor. Geschikte soorten substraat voor planten zijn potgrond, hydrokorrels, aarde, rotsen, water en mossen. Een hydrocultuur wordt ook wel gedefinieerd als een systeem waarbij de wortels van planten groeien tussen kleikorrels. Deze hydrokorrels nemen water en voeding op en geven dit vervolgens geleidelijk af aan de wortels van de plant. Kortom, gebruik maken van een hydrocultuur is een van de vele manieren om je planten te voorzien van water en voeding.

123planten heeft uitvoerig beschreven wat je nodig hebt om je eigen hydrocultuur te maken, hoe de verzorging er uit ziet en welke voordelen het heeft. Zie hieronder de voordelen en bekijk deze link voor meer informatie. Ook kun hier antwoorden op veel gestelde vragen wat betreft hydrocultuur lezen.

Voordelen van hydrocultuur

  • Je hoeft je planten minder vaak water te geven
  • Je krijgt geen verzuring of verstikking van de grond
  • Je verlengt de levensduur van je planten
  • Er bestaat minder kans op ongedierte
  • Het is gemakkelijker om de juiste hoeveelheid water en voeding toe te dienen, planten nemen namelijk zelf op wat ze nodig hebben

Wat is het verschil in wortels tussen een grondplant en een hydroplant?

Een van de grootste verschillen wanneer je een plant laat groeien in een pot met hydrokorrels of in de potgrond is het verschil qua wortels. Een hydroplant heeft maar weinig wortels vergeleken met een plant die in potgrond groeit. Een grondwortels heeft een donkere kleur, is dun, sterk vertakt én is “actief”. Een waterwortel is lichter, dik, weinig vertakt en “lui”.

Verhuizing op jonge leeftijd

Het fenomeen hydrocultuur wordt de laatste jaren steeds populairder. Voor kamerplanten maar ook in de kassen. Het is ook wel een heel gunstige, gemakkelijke manier van het verzorgen van planten en het is ook nog eens goed voor de gezondheid van onze groene vrienden. Naast dat je minder tijd kwijt bent aan de verzorging, kan ik je namelijk ook vertellen dat potgrond mega vatbaar is voor plantenziektes en kwaaltjes, terwijl dit met een hydrocultuur minder het geval is. De pot van een plant met hydrocultuur moet je ongeveer twee keer per jaar goed schoonmaken en that’s it! Wil je jouw eigen kamerplant gaan verblijden met een hydrocultuur, dan doe je er goed aan dit te doen als de plant nog zo jong mogelijk is.

Stappenplan kamerplant verhuizen naar hydrocultuur:

  • Belangrijk is dat je alle aarde rond de wortels verwijdert en afspoelt onder stromend water.
  • De Hydrokorrels die je gaat gebruiken moet je voor gebruik ook eerst goed schoonspoelen.
  • Vul dan 1/3 van de pot met de kleikorrels en plaats daarbovenop jouw groene vriend.
  • Vul de pot verder aan met de Hydrokorrels.
  • Gebruik een vochtmeter of een pot met ingebouwd waterreservoir en vul op tijd bij met water.

Ondertussen wat van je grondplanten omgetoverd in hydroplanten of dit van plan en behoefte aan nieuwe groene wondertjes? Neem een kijkje op de site van Het Urbanhuis. Wie weet zit er wat leuks voor je tussen.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide