Rouwvliegjes en trips zijn eerder al besproken. Vandaag gaan we het hebben over een ander vervelende soort ongedierte die jouw planten kan teisteren: bladluis. Bladluizen kun je goed zien als je goed kijkt. Ze kunnen verspreid over een plant zitten. Van op de stengels tot bij een bloemknop. Bladluizen zul je vooral herkennen als kleine, zwarte of groene beestjes. In deze blog ga ik je meer vertellen over waarom bladluizen graag planten aanvallen en wat te doen bij bladluis. Lees je mee?

Waarom zijn planten zo aantrekkelijk voor bladluizen en waar vind je ze op je plant?

Bladluizen zijn insectjes die zich voeden met planten, of beter gezegd met de cellen van planten. Het liefste zoeken deze beestjes de punten van planten op waar ze groeien, hier is namelijk het meeste voedsel voor een bladluis te vinden. Bij planten nestelen ze zich om deze reden het liefste op een plek van de plant waar een nieuw blad ontwikkeld. Ook bij bloemknoppen, de onderkant van bladeren of het topje van nieuwe stengels zijn favoriet voor bladluizen.

Kunnen bladluizen kwaad voor mijn plant?

Bladluizen voeden zich vervolgens door te prikken in de plant en door middel van zo’n beet de sappen en voedingsstoffen van een plant op te zuigen. Bij zo’n beet laten ze ook een beetje speeksel achter in de cellen van de plant. Op deze manier kan een bladluis een plant infecteren met virussen en de plant verzwakken. Je kunt je voorstellen, hier worden planten niet vrolijk van.

LET OP: bladluizen planten zich erg makkelijk voort. In het voorjaar komen er zelfs bladluizen met vleugels voor die nog makkelijker je planten aan kunnen tasten.

Hoe kom ik van bladluis af?

Over op de bestrijding van bladluizen. Zoals met bijna alle infecties, kwaaltjes en ongedierte zijn er verschillende manieren die uiteenlopen van natuurlijke manieren tot de meer chemische bestrijdingsmiddelen. Er is genoeg op natuurlijke manieren nodig, vandaar dat ik hier de nadruk op zal leggen.

  • Koude douche

Een koude douche à la de luizen met koud water wegspoelen. Dit kan onder de kraan, onder de douche, met een tuinslaag of met een plantenspuit. Herhaal dit minimaal om de dag totdat je ervan af bent.

  • Afstoffen

Veeg de luisjes van de plant af en verzuip de luisjes in een bak met water.

  • Uien drankje

Leg wat uien in water en laat het een nachtje trekken. Spuit dit water vervolgens over de planten.

  • Water-spiritus mengsel

Maak een mengsel van deze twee en spuit de planten met bladluis hiermee in. De bladluizen zullen hiermee snel vertrekken. Herhaal indien nodig.

  • Sopje cocktail

Fris, effectief, maar alleen aan te raden als je afwasmiddel biologisch afbreekbaar is, omdat je anders je planten meer kwaad dan goed kan doen. Maak een sopje, vul je plantenspuit hiermee en de rest kun je wel raden.

  • Tabak mengsel

Niet zo fris, wél effectief. Kook een handvol tabak met water, gooi het door een zeef en spuit dit met de plantenspuit over de geïnfecteerde planten.

Koop je toch liever iets bij een winkel, dan kun je bijvoorbeeld iets zoals dit kopen.

Nog een creatieve bestrijdingstip van Duurzaam Thuis:

‘’Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan erin zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. Let wel, het voortplanten van de luizen gaat zo snel dat de kans groot is dat dit middel niet toereikend is of dat je heel veel bananen moet eten.’’

Heb je behoefte aan nieuwe planten? Gewoon omdat je zo’n plantfanaat bent of is een deel van je collectie helaas verzwakt door bladluizen? Neem eens een kijkje bij Het Urbanhuis.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide