Alweer een soort luis? Jup, er zijn allerlei soorten luizen die plantenkwaaltjes veroorzaken. Dit keer hebben we het niet over bladluis of schildluis, maar over DOPluis. Wat het is en wat je ertegen kunt doen ga ik je grondig proberen uit te leggen in deze blog. Lees je mee?
Hoe herken ik dopluis?
Laten we beginnen met hoe je dopluis kunt herkennen, zodat jij weet dat het om een dopluis gaat als je het volgende tegen komt. Dopluis herken je zo op het oog aan de gelige ‘dopjes’ aan de boven- en onderkant van het blad. Deze dopjes kun je voorzichtig maar heel makkelijk van het blad afvegen.
Dopluizen scheiden daarnaast een plakkerige substantie waar de bladeren van gaan glimmen af. Dit goedje heet honingdauw. Zie je op je plant dus honingdauw én de ‘dopjes’? Dan kan je er van uit gaan dat je te maken hebt met dopluis.
Wat is dopluis eigenlijk?
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat een dopluis precies is. Pokon noemt er de volgende uitleg over:
‘’De dopluis is een 4 mm lange luis die vaak wordt verward met de schildluis. Ook de dopluis heeft een schild dat hem beschermt, alleen is dit in de vorm van een dopje.
Wanneer de dopluis nog jong is, zijn ze plat en licht van kleur. Wanneer ze volwassen zijn, herken je alleen de vrouwtjes aan hun schild. Dit schild is vergroeid met hun lichaam, maar daaronder zit een enorme hoeveelheid eitjes. Uit de eitjes ontwikkelen zich de zogenaamde crawlers, dit zijn de jongen van de dopluis.
Volwassen dopluizen zitten vaak stil op één plek. Vaak in de nerven van het blad of juist op de stengel. De crawlers zijn daarentegen actief en kruipen de hele plant over.’’
De dopluis zuigt de voedingsstoffen van jouw planten op, waardoor de bladeren geel worden en kunnen uitvallen. De Dopluis vind je terug op de bladeren, maar ook op de stam en zelfs op de wortelkluit van jouw plant. Vooral bij de Ficus, Orchidee en diverse palmsoorten komt de Dopluis vaak voor.
Wat te doen bij dopluis, plan van aanpak
Als je te maken hebt met dopluis, dan kan ik me voorstellen dat je wil weten wat je nu moet doen. Bij sommige plantenkwaaltjes wordt het met de tijd beter of verdwijnt het vanzelf. Bij dopluis raad ik je echter niet aan deze aanpak te hanteren.
Dopluis gaat eigenlijk nooit vanzelf weg en wordt alleen maar erger of besmet zelfs je andere planten. Niet wat je wil dus! Een plaag van dopluis wil je vast en zeker voorkomen.
Het lekkerste voor dopluis? Planten die geen weerstand hebben! Dus houdt de weerstand van je planten op peil.
Groene Passies geeft deze tip om dopluis te verwijderen:
Het enige wat je kunt doen tegen dopluis is de plant blad voor blad afgaan met een lauw sopje van water en groene zeep. Dit kun je doen met een doekje of wattenstaafje. Vergeet ook de stengel niet!
Je zult zien dat de luis er heel gemakkelijk afgaat. Bovendien zorgt de groene zeep ervoor dat het plakkerige ook van de bladeren verdwijnt.
Kruipen er dopluizen over jouw mooie planten, dan hoop ik dat je iets wijzer bent geworden uit deze blog en nu weet wat te doen bij dopluis. Geen dopluis, maar gewoon ontzettend zin om je groene vingers lekker te gebruiken? Neem eens een kijkje bij Het Urbanhuis en zoek snel je nieuwe projectje uit. P.S. De Urbanhuis kamerplantzaden kunnen het hele jaar opgekweekt worden, ook in de winter.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide