In de categorie kwaaltjes, beestjes en infecties heb ik er deze week weer eentje voor jullie: spint. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, hopelijk niet mee te maken gehad en hopelijk ga je er ook niet mee te maken krijgen. Hoe dan ook, heb je voor alles wel manieren om de situatie te verbeteren, er hopelijk zelfs vanaf te komen en het leven van je plant te verbeteren. In deze blog neem ik jullie mee naar hoe je ervan af komt en welke middeltjes ertegen bestaan. Lees je mee?
Wat is spint?
Spint is ook wel bekend onder de naam kasspinmijt en betreft een plaag die mensen vaker tegenkomen. Spint is niet alleen te vinden op kamerplanten, maar ook in de kassen (ook kleine hobbykasjes!) of in de tuin. Deze spintmijten zijn miniem en zul je met het blote oog nauwelijks zien. Ze zijn zo’n halve millimeter groot. Wil je checken of je met spint te maken hebt dan kun je dus het beste een loep gebruiken!
Hoe herken ik of mijn plant spint heeft?
Spint is iets waar je liever niet mee te maken krijgt, maar heb je vermoedens dan is het toch beter het te controleren. Wellicht kun je je plant nog redden! Gebruik hierbij onderstaande checklist:
Checklist ‘’heeft-mijn-plant-spint?’’
Checklist ‘’heeft-mijn-plant-spint?’’
- Til een blad van de plant op.
- Bekijk de onderkant van het blad.
- Zie je kleine, donkere bolletjes ofwel spikkeltjes?
- Zie je de bolletjes verplaatsen over het blad?
- Is er eventueel ook schade te zien aan het blad?
Heb je alle stappen uit de checklist gevolgd en op de vragen ja moeten antwoorden, dan heb je helaas te maken met spint.
Wat voor schade veroorzaakt spint?
Wat gebeurt er nou eigenlijk als je plant spint heeft en doen die spintmijten wel kwaad? Spintmijten smikkelen van plantensap, dit doen ze door aan de onderkant van een blad een celletje aan te prikken, waar ze vervolgens sap uit kunnen zuigen. Net zoals een muggenbult achterblijft op de plek waar een mug je steekt, gebeurt er iets vergelijkbaars bij planten. De leeggezogen cel kleurt geel en hierdoor ontstaan er gele plekjes op de bladeren.
Een paar gele plekjes betekenen niet meteen het einde voor je plant, maar hoe meer gele plekjes hoe slechter dit is en de plant minder goed kan groeien. Hoe meer cellen er dood zijn door spint, hoe slechter dit dus is. Heb je met een spint plaag te maken, dan kan dit dus wel veroorzaken dat een plant doodgaat.
Extra tip om te controleren of je met spint te maken hebt:
Check of je kleine webjes en gele plekjes op de bladeren ziet. Spintmijten laten kleine webjes achter op de bladeren en de gele plekjes kunnen dus op dode, leeggezogen cellen duiden.
Wat te doen tegen spint?
- Gebruik een ecologische spray die spint bestrijdt, zoals deze.
- Zet roofmijten in.
Roofmijten zijn een geheel natuurlijke manier van bestrijden van spint. De roofmijten gaan actief op zoek naar de spintmijten en weten ook aan de onderkant van het blad goed te zoeken. Verschillende sites verkopen ze, zo ook deze.
- Huis-tuin-en-keuken middeltje via Sprinklr:
Pak een plantenspuit, vul die met koud water en voeg daar 2% handzeep en 1% spiritus aan toe. Schud. Spuit je plant onder met fijne nevel, juist ook de onderkant van de bladeren. Dit doe je ‘s avonds, dan komen de eitjes uit en zo vergiftig je met een beetje geluk meteen de allerjongste mijten. Het nevelen met dit brouwsel moet je herhalen totdat er geen voortplanting meer plaats kan vinden. Doe het liefst elke zes dagen tot je het gevoel hebt: die zijn uitgeroeid.
Voorkomen van spint
Sprinklr schreef ook een stukje over hoe je spint zelfs kan helpen voorkomen.
De mijten laten zich graag meenemen door de wind, op handen en kleding op zoek naar nieuwe territoria om lekker uit te zuigen. Voorkomen kan je het dus nooit helemaal, maar is wel makkelijker dan genezen. De tips van Sprinklr:
- Mijten hebben het het liefst droog en warm. Dus: in warme, droge periodes doe je er goed aan lekker scheutig met de plantenspuit te nevelen. Vergeet de onderkant van de bladeren niet.
- Mijten zitten het liefst in oude potgrond waar bijna geen voeding in zit. Verpot je planten eens in de twee à drie jaar, of voeg een laag verse potgrond toe.
- Zorg dat je planten gezond zijn, want een gezonde plant is weerbaar en kan misschien zelf tegen de mijten roepen: joh, mij ga je niet uitzuigen, kijk maar verderop (ja, zo ongeveer gaat het echt).
Heb je behoefte aan nieuwe planten? Gewoon omdat je zo’n plantfanaat bent of is een deel van je collectie helaas verzwakt of overleden is door spint? Neem eens een kijkje bij Het Urbanhuis.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide