Super vervelend als jouw plant iets onder de leden heeft. Misschien begin je al snel te twijfelen aan de verzorging die jij de plant in kwestie biedt, maar het kan ook gewoon een infectie zijn waar jij niets aan had kunnen voorkomen. Ook planten hebben net als mensen te maken met allerlei ziektes en infecties. Helaas… Net als bij ons moet er soms wel iets gedaan worden om te voorkomen dat het van kwaad naar erger gaat. Ook kan het bij sommige plantenziektes belangrijk zijn de plant te isoleren van de rest, voordat de rest ook besmet wordt. Bij elke plantenziekte is dit weer anders en het ligt er natuurlijk ook aan of het om iets gaat wat van plant op plant over kan gaan.
Vandaag in the picture: trips. Wat te doen tegen trips zal hierbij aan bod komen. Lees je mee?
Trips? Eh... Wat?
Trips valt in de categorie infectie bij planten. Het zijn hele kleine, miniscule beestjes die je zonder vergrootglas eigenlijk niet zal opmerken. Op de bladeren van een plant kan het eruit zien als kleine, zwarte puntjes. Trips insecten kunnen onschuldig lijken, omdat ze zo klein zijn, maar ze hebben vleugels en kunnen daarom een vervelende plaag voor planten in huis vormen. Ze verplaatsen zich immers zo door middel van die vleugeltjes. An sich valt de schade die trips aan een plant kan veroorzaken vaak wel mee, maar omdat het een hardnekkige plaag is en ook zo makkelijk andere planten besmet is het wel zaak trips goed aan te pakken als een of meerdere van je planten hier last van hebben.

Wat er gebeurt
De trips betreffen niets meer dan mini insectjes die trips beten in bladeren van planten achter laten. Dit doen ze op zoek naar voedingsstoffen in de plant. De beten die ze door hun prikjes achter laten uiten zich in de zwarte stipjes die op de bladeren waar te nemen zijn. Los van deze onschuldige beten, kunnen trips ook planten infecteren met een virus door middel van hun beten. Is dit aan de orde dan is het foute boel. Een virus kan namelijk leiden tot het dood gaan van je plant.
Wat nu? Wat te doen tegen trips?
Zoals net al benoemd werd, trips zijn moeilijk te bestrijden. Door de tijd zijn trips immuun geworden voor allerlei bestrijdingsmiddelen en laten ze zich niet zomaar wegjagen. Die vleugels van ze werken hierbij niet mee om zo snel mogelijk de hele plaag te pakken te krijgen en te bestrijden… Er zijn echter wel wat chemische bestrijdingsmiddelen die bij sommigen schijnt te werken.
Apothekers lijstje
Volgens Plantsome zou onderstaand natuurlijk middeltje ook nog kunnen werken tegen trips:
‘’Maak een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10ml spiritus of methanol. Hiermee besproei je dan de plant een aantal keer per week totdat de plaag weg is.’’
Waar komen ze vandaan?
Tot slot, wellicht vraag je je af waar trips plotseling vandaan komen. Trips insecten zijn dol op warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid. In de koudere maanden kruipen ze de potgrond in om te overwinteren. Na de winter komen ze vanaf de lente weer vrolijk de grond uitvliegen en planten ze zich weer voort. Zo plotseling komen ze dus niet tevoorschijn…
Realiseer je dus goed als je trips op je planten had en ze ineens weg zijn zodra het kouder wordt dit ook maar schijn kan zijn. Mogelijk zou het na een trips infectie dus ook goed werken om de potgrond te vervangen voor nieuwe, schone, potgrond zonder trips. Let er dan wel op dat je de wortels ook goed, maar voorzichtig, afspoelt. Het zou toch jammer zijn als er met al je moeite een trips achter blijft.
Hoe meer plantenkennis je hebt, hoe beter je je planten kunt verzorgen. Tijd voor nieuwe planten en zin om vanaf een zaadje je plant te zien opgroeien? Omdat je nog plek hebt voor nieuwe planten of omdat er planten zijn overleden door trips? Ik hoop het eerste natuurlijk, maar de reden doet er ook niet echt toe. Neem een kijkje in de shop van Het Urbanhuis en kijk snel wat er bij jou past!

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide