Wat voor plantenvoeding geef ik mijn plant?

plantenvoeding het Urbanhuis

Voeding voor planten?

Voeding. Zelfs voor planten is de voorraad enorm. Doe je er goed aan dat ene flesje van Pokon te kiezen, die 100% natuurlijke fertilizer of toch die korrels? HELP! Zie jij ook door de bomen het bos niet meer, lees dan verder plantenvoeding jij jouw plant kan geven. 

Wanneer geef je plantenvoeding?

Plantenvoeding is puur bedoeld ter ondersteuning van de groei. De echt essentiële voeding, water en licht, zit vaak wel goed door de verzorging die ze krijgen en gewoon te staan op een niet te donkere plek. Waar veel mensen de fout in gaan, is dat ze planten juist in de winter voeding geven. Dit met het idee dat de dagen donkerder zijn en ze wel wat extra voeding kunnen krijgen. Doe dit juist niet! Elke plant gaat min of meer in een soort van ruststand in de winter en heeft dit dus niet nodig. Wanneer het dan wel nodig is? Juist in de lente en zomer, oftewel het groeiseizoen. Vanaf maart is een goed punt om jaarlijks weer te starten met plantenvoeding geven en vaak is het goed om hier in november weer mee te stoppen.

* Let er wel goed op dat je net na het verpotten van planten even geen plantenvoeding hoeft te geven. In nieuwe potgrond zitten namelijk vaak ook meststoffen voor de plant. Op de zak staat vaak wel aangegeven hoe lang deze voeding werkzaam is.

Is plantenvoeding echt nodig?

Of je plant dood gaat als je hem nooit extra plantenvoeding geeft? Nee, geen reden om je meteen zorgen te maken en als een gek plantenvoeding te scoren of te maken (ja je kunt het zelf maken, dit sccheelt $$$ en hier ga ik meer over vertellen in de volgende blog). Misschien doet jouw plant het juist hartstikke goed zonder, dan heb je geluk! Waarom plantenvoeding dan wel goed voor je plant is? Het bevordert de groei van je plant, zorgt ervoor dat blaadjes minder snel verkleuren en houdt het immuunsysteem van de plant op peil. Kortom, het zorgt ervoor dat de plant minder vatbaar is voor ongedierte. Geef je je plant dus wel zo nu en dan voeding, dan houd je hem extra blij en sterk. In dit filmpje zie je nog meer over het waarom je plantenvoeding geeft en planten dit min of meer nodig hebben.

Wat voor plantenvoeding geef ik mijn plant?

Loop een willekeurig tuincentrum in en je zult zien, de keuze is reuze.  Er is universele plantenvoeding, plantenvoeding specifiek voor kamerplanten, speciale voeding voor orchideeën en nog veel meer. Ook vind je de plantenvoeding in vloeibare vorm, korrels, staafjes of capsules die je in de aarde drukt en nog veel meer. Over het algemeen is plantenvoeding in vloeibare vorm het beste op te nemen door planten. Voor veel planten zijn er specifieke voedingen te vinden. Dit is natuurlijk altijd het beste, maar de meeste planten doen het prima op universele voeding zoals deze. Enkel orchideeën hebben toch wel echt de meeste voorkeur voor specifieke voeding voor orchideeën.

Kan ik te veel voeding geven?

Ja, helaas wel. Te veel plantenvoeding zorgt voor te veel stofjes in de grond die samen en chemisch proces ontwikkelen en de wortelen van de plant aantasten. Geef dus nooit een overdosis tenzij je het slecht voor hebt met je plant. Belangrijk is om aan te houden wat er op de verpakking vermeld staat. Geef ook geen extra portie als je het een keer bent vergeten, dit doet meer kwaad dan geen voeding.

Na het lezen van deze blog ben jij helemaal up to date over plantenvoeding en wat het juist kan doen of schaden. Zijn veel planten bij jou in het verleden overleden en heb je het idee dat dit iets te maken kan hebben met jouw voeding strategie? Heb je behoefte een nieuwe plant volledig in de watten te leggen? Kijk snel op de site van Het Urbanhuis om te kijken of er iets leuks voor je bij zit!

En last but not least, binnenkort een nieuwe blog met goede tips en trucs hoe jij zelf plantenvoeding kan maken!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide