Welke kamerplant kan in het donker staan en overleven?

kamerplanten in het donker het Urbanhuis

Welke kamerplant kan in het donker staan?

Licht is essentieel voor de groei van planten. De meeste planten gaan ook het beste op een behoorlijke dosis hiervan. Maar geldt dit nou voor iedere plant? In deze blog ga ik je antwoord op één van de meest gegoogelde vragen over kamerplanten: welke kamerplant kan in het donker staan? Lees dus even mee als je hier meer over wilt weten!

Veel getrokken foute conclusie over planten en lichtbehoefte

Iedereen heeft in zijn woning wel een plekje wat net te saai is of waar nog iets ontbreekt. Vaak wordt hier een plant neergezet en nadat deze niet zo goed gaat op het gebrek aan licht, trekt men dan de conclusie dat het geen zin heeft om planten op dit plekje neer te zetten. FOUT! Net zoals elk mens en elk dier zijn unieke voorkeuren heeft, geldt dit ook voor plantensoorten. Echt niet elke plant houdt van een volle bak zon of heeft dit nodig om in leven te blijven.

Er zijn dus genoeg planten die ervan houden in de schaduw te staan en het prima overleven terwijl ze op een donkerder plekje in huis staan. Het is alleen zaak te weten om welke planten dit gaat.

Kamerplanten die in het donker kunnen staan:

  • Calathea

Met zijn mooie bladpatronen een aanwinst voor elk huis! Bij te veel zon vervagen de bladeren juist. Deze kamerplant doet het perfect op een plek met wat minder licht. Leuk weetje over deze plant: van oorsprong is het een tropenplant uit de bossen van Zuid-Amerika. Hier heeft de Calathea zelfs de naam ‘schaduwplant’ gekregen. Overdag zo prachtig als een parel, maar als de zon onder gaat sluit ze haar bladeren. 

  • Dieffenbachia

Deze plant doet het goed op een gematigde hoeveelheid licht, maar hoeft niet te veel licht te krijgen. Een hoekje van het huis met maar een beetje licht is dus al prima. Deze plant groeit helemaal lekker op ‘gefilterd’ licht, dus licht waar nog een barrière tussen zit voordat het op de plant schijnt. Denk hierbij aan een gordijn tussen het raam en de plant. Perfect voor de slaapkamer of plekje in de woonkamer waar vitrage hangt?

  • Lepelplant

Dit is ook nog eens een plant die het water wat je geeft niet in één keer opslurpt, je moet dus wat langer wachten voor je weer water geeft. Oftewel, deze plant hoeft je niet zo vaak water te geven. Niet zo vaak als je andere planten.

  • Graslelie

Deze plant is een soort kameleon en past zich vliegensvlug aan, aan de ruimte waar je hem plaatst. Hij kan best tegen wat verwaarlozing en zal niet snel dood gaan.

  • Aspidistra Elatior

Deze makkelijke plant kan goed tegen donker, warmte en kou. Hij groeit niet snel, dus daar heb je geduld voor nodig. Maar dat valt ook niet te verwachten met een plant zo gemakkelijk als deze.

  • Bromelia

Oké, ik verwacht dat velen deze meteen op hun verlanglijstje zullen zetten. Deze tropische (!) plant gaat hartstikke goed op plekken zonder natuurlijk licht. Betreft het nou ook nog eens een vochtige badkamer, BINGO! De perfecte plant voor in de badkamer dus. Voor de geïnteresseerden die hun research willen doen, deze plant groeit door fluorescerend ofwel luminescerend licht. Bekijk dit filmpje eens als je meer wil weten over planten in je badkamer.

  • Philodendron

Één van de bekendere kamerplanten met zijn hartvormige bladeren kan ook prima in wat donkerdere ruimtes groeien. Belangrijk is alleen om hem wel zo nu en dan wat te schikken, omdat hij anders vooral in lange stengels groeit. Tenzij je dit mooi vindt natuurlijk!

  • Drakenbloedboom

Nog een plant die je in menig huis ziet staan, de drakenbloedbloom, ofwel de dracaena varianten. Direct zonlicht kan deze plant beschadigen. Het beste groeit deze rakker op een combinatie van schaduw en indirect zonlicht.

  • Zamioculcas

Dit is een supersterke, nonchalante plant. Het maakt voor deze plant weinig uit waar in huis hij staat en bijkomend voordeel is dat hij bijna nooit dorst heeft. Je hoeft hem dus niet vaak water te geven.

Hopelijk heb je met deze blog wat geleerd over welke kamerplant in het donker kan staan. Nog niet genoeg over kamerplanten in het donker gelezen, dit filmpje kan je misschien nog wat meer leren.

Ben jij na het lezen van de blog nou enthousiast geworden om toch een kamerplant op dat donkere plekje in huis te zetten? Ook Het Urbanhuis heeft onder andere zaden voor een Philodendron, één van de genoemde planten die best met minder licht kan. Of kan jij na het lezen van de blog schuiven met de planten in huis en heb je nu een plekje vrij voor een plant die wel meer licht nodig heeft? Neem gerust een kijkje op de site

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide