Helemaal leuk en aardig om zo goed als je kan rekening te houden met het wel en wee en de wensen en behoeften van je planten. Maar welke kamerplanten kan je zetten op de vensterbank? Welke overleven het hier wel en staan hier prima? Voor sommige planten geldt wel dat de tijd van het jaar uit maakt van of ze het in de vensterbank, met veel direct licht, verdragen. Maar hoe zit dat nou precies? Ik ga het voor je uitzoeken. Lees je mee?
De vensterbank is een erg gewenste plek voor planten. Zo ga je de inkijk vanaf buiten wat tegen en leuk je zo’n anders saaie plek meteen op. Tegelijkertijd is het wel een wat dubieuze plek wat betreft of het goed is voor planten. Vaak bevindt zich er een verwarming onder de vensterbank. Daarnaast vangt een plant veel licht vanaf dit plekje bij het raam.
Het is dus sowieso goed om je af te vragen welke plant blij wordt van een plekje op de vensterbank. Om het wat gemakkelijker voor je te maken, ga ik je hierbij wat raad geven. Of nouja, Eurofleur heeft deze adviezen op de site staan. Desondanks, zijn deze top op hier met jou te delen!
Op welke kant heb jij je vensterbank?
Een vensterbank op het zuiden
Iedereen wil wel een tuin op het zuiden, aangezien je er de meeste zonuren hebt. Planten zijn echter niet per se dol op een plekje achter een zonovergoten raampartij. Toch zijn er een aantal mooie en trendy kamerplanten die zich niet zo makkelijk laten kennen.
- Sansevieria (vrouwentong): kan goed tegen hitte en fel zonlicht. Wel mag ‘ie op deze plek een extra slokje water.
- Musa (bananenplant): deze tropische vriend is qua zon wel wat gewend. Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag laat ‘m sneller groeien.
- Aloë vera: het is knap als je deze vetplant kapot kan krijgen. Wel is het een plant die even aan zijn standplaats moet wennen.
- Cactus: als er één plant is die wel tegen een stootje kan, is het de cactus. Hij kan bijzonder goed tegen droogte en warmte.
Een vensterbank op het noorden
Heb je een vensterbank op het noorden? Dan heb je een stuk minder zon. Misschien wat minder leuk voor jou, maar wel fijner voor je planten. Let er wel op dat je je plant geregeld een stukje draait, zodat deze niet naar één kant groeit of gaat hangen.
- Zamioculcas: deze topper kan wel wat hebben. Hij gaat ook eerder dood van te veel, dan van te weínig water.
- Scindapsus: houdt niet van teveel licht, dus een plek op het noorden met indirect zonlicht is ideaal.
- Calathea: deze schaduwplant vindt een plekje op het noorden helemaal prima. Verwen de plant door ‘m af en toe te benevelen.
Een vensterbank op het oosten
Een vensterbank op het oosten is lekker licht, maar het zal nooit extreem heet worden. Daarom zijn de wat tropische planten erg geschikt voor deze standplaats.
- Strelitzia (paradijsvogelplant): de exotische plant heeft Afrikaanse roots en is dus dol op zon. Minimaal 4 uur zonlicht is gewenst.
- Orchidee: hoe meer licht, hoe lekkerder de orchidee het vindt. De hitte van een vensterbank op het zuiden is echter nét too much.
- Ficus: deze kamerplant heeft het liefst geen direct zonlicht, want dan kan het blad verbranden. Wel houdt ‘ie van een lichte standplaats.
Een vensterbank op het westen
Een vensterbank op het westen vangt vooral in de avond wat zon. Hierdoor is het wel een lichte plek, maar wordt het er niet te warm. Sproei de kamerplanten regelmatig, vooral als de verwarming aan staat.
- Pilea (pannenkoekenplant): de pannenkoekenplant houdt niet van warmte. Let dus in de zomermaanden extra op.
- Begonia (stippenplant): Ook de begonia houdt niet van direct zonlicht, maar verder geldt: hoe lichter hoe beter.
- Rhipsalis: deze plant is gewend aan een tropisch klimaat en indirect zonlicht. Dat is precies wat ‘ie krijgt op het westen.
Naast deze handige lijstjes, is het wel goed alert te zijn op dat er onder de vensterbank vaak een verwarming zit. Om deze reden is de lucht op deze plek n huis een stuk droger. Niet zo perfect voor planten. Met cactussen en vetplanten zit je in de vensterbank altijd goed. In de woestijn hebben ze van oorsprong geleerd wel tegen wat droogte te kunnen.
De luchtvochtigheid bij de vensterbank
Kies je ervoor andere plantensoorten op de vensterbank boven de verwarming te zetten, dan is het nog steeds geen ramp. Als je de luchtvochtigheid af en toe wat probeert te verhogen, doen ook planten die gevoelig zijn voor droge lucht het vaak prima. Ook kun je eraan denken bijvoorbeeld een luchtbevochtiger neer te zetten of regelmatig je planten van een neveldouche met de plantenspuit te voorzien.
Weten wat voor soort luchtbevochtiger goed zou zijn in huis? Lees deze blog van Mama Botanica. Zo kies je er eentje die sowieso goed is voor jou, maar ook voor je planten.
Ik hoop dat je door deze blog beter weet welke planten prima in de vensterbank kunnen staan. Geen reden tot overmatig veel zorgen over dat dit dus per definitie slecht is. Nog geen planten voor in je vensterbank? Misschien kan je een mooie opkweken van Het Urbanhuis… Neem snel een kijkje of er wat leuks voor je bij zit.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide