Onlangs heb je misschien de blog over hydrocultuur, wat het is en hoe je het maakt wel gezien. Maar welke planten kan je zetten op hydrocultuur? Maakt het uit met welke plant je dit doet? In deze blog zoek ik het uit en licht ik het voor je toe. Vroeg jij je dit af? Lees dan even mee.
Welke plant kan op hydrocultuur?
Ja, in principe kan dit. Hydrocultuur planten zijn planten die op een bepaalde manier worden opgekweekt, zodat ze met hun wortels in het water kunnen staan. In principe kan iedere soort plant als hydrocultuur plant worden gekweekt, dit moet dan wel vanaf het begin gebeuren. De wortels van de plant die op deze manier worden gekweekt zijn een ander soort dan de wortels van een normale kamerplant. Doordat de wortels van de hydrocultuurplant in het water staan, passen zij zich aan en zorgen dat zij voldoende zuurstof op kunnen nemen uit het water.
Omdat de plant met de wortels in het water staat kunnen ook op een eenvoudige manier en op nauwkeurige wijze belangrijke voedingsstoffen worden toegevoegd en opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de plant optimaal kan groeien. Het substraat dat in een pot bij de hydrocultuurplant dient te worden gebruikt, zijn de hydrokorrels. Dit luchtige substraat zorgt ervoor dat de wortels voldoende zuurstof kunnen opnemen uit de lucht. Hoeveel water de plant nodig heeft kunt u bepalen met behulp van een watermeter waar u het waterpeil op kunt aflezen. Fleurdirect heeft een heel assortiment aan hydroplanten, zie hier.
Uitzonderingen
Met de juiste tactiek en voorzorgsmaatregelen kan je van elke plant een hydroplant maken, maar er zijn wel uitzonderingen. Planten die van nature van rust en droogte houden, zijn niet of minder geschikt om op een hydrocultuur te zetten.
Waar zal ik mee beginnen?
Mama Botanica heeft een aantal tips waar mee te beginnen, zie hier voor de hele blog. Probeer het eerst een paar keer uit met planten waarvan het geen ramp is als het per ongeluk toch verkeerd gaat. Want een plant moet enorm wennen aan die hydrokorrels aan z’n wortels en de ene plant kan zich makkelijker aanpassen dan de andere.
In principe kan elke plant op hydrocultuur groeien, maar kies een stevige plant om mee te beginnen. Bijvoorbeeld een Epipremnum, Spathiphyllum, Chlorophytum (graslelie). Over het algemeen kunnen jonge planten zich makkelijker aanpassen aan hydrocultuur, dan oude planten. Dat komt omdat het wortelstelsel van oude planten zich al helemaal gevormd heeft.
Wonen&Co heeft ook een nuttige blog over hydrocultuur en raadt dit lijstje met planten aan:
- Philodendron
- Monstera
- Geranium
- Begonia
- Hedera
- Vioolbladplant
- Graslelie
- Lepelplant
De rest van deze blog, vind je hier met een handig stappenplan voor een DIY om planten op water te zetten.
Zoals je nu wel gelezen hebt, kun je planten het beste op hydrocultuur zetten als ze nog jong en veerkrachtig zijn. Heb jij jouw jonge plantjes nu net op water gezet of wil je een opgekweekt plantje direct op hydrocultuur zetten? Nieuwe zaden hiervoor nodig? Neem een kijkje bij Het Urbanhuis en ga snel weer lekker verder met jouw groene projectje!

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide