Welke planten mogen in de volle zon?

Bananenplant het Urbanhuis

Sun is shining..

Weet jij misschien welke planten wél in de volle zon mogen? Helemaal begrijpelijk deze vraag. Het staat ook zo suf om een paar keer per jaar al je planten van de ene hoek van het huis naar de andere hoek te verplaatsen, terwijl de rest dan leeg en kaal is. Goede vraag dus welke kamerplanten in de volle zon mogen. In deze blog licht ik het antwoord voor je toe! Lees je mee?

Over het algemeen zijn er maar een beperkt aantal planten wat een hoog aantal zonuren en hoge intensiteit aan licht goed verdraagt. Eigenlijk ook weer niet zo heel bijzonder, wij kunnen ook niet dagenlang in de zon zitten zonder zonbescherming, toch? En als we dan al in de zon gaan, verkleuren we geleidelijk en worden we bruiner. Dit is juist iets wat je met jouw planten wilt vermijden. Planten hoeven geen kleurtje door de zon te krijgen en reageren hier bovendien ook nog eens slecht op. Los van de vraag welke kamerplanten wél in de volle zon mogen, licht ik graag nog wat toe over verbranding en verkleuring van de bladeren van jouw groene vriendjes.

‘’ Tevens is het belangrijk te vermelden dat bij sommige planten zoals palmen en bananenplanten de bladeren eerst kunnen verbranden door de zon, maar de nieuwe bladeren vervolgens beter tegen zon kunnen.’’

Verbranding en verkleuring

Bij nieuwe aanwinsten kan het sowieso goed zijn om ze geleidelijk aan steeds iets dichter bij het raam, de bron van direct zonlicht, te plaatsen. Veel planten zijn gekweekt in kassen, waar de lichtintensiteit veelal gereguleerd wordt om de planten zo goed en mooi mogelijk te laten groeien voor ze verkocht worden. Begin bijvoorbeeld met dit soort planten op maximaal drie meter van het raam te zetten en zet de plant bij voorkeur steeds iets dichter richting zijn nieuwe plekje. 

Tevens is het belangrijk te vermelden dat bij sommige planten zoals palmen en bananenplanten de bladeren eerst kunnen verbranden door de zon, maar de nieuwe bladeren vervolgens beter tegen zon kunnen. Gooi deze planten dus niet zomaar weg als er flink wat bladeren zijn verbrand, maar heb geduld! Andere planten kunnen door de zon ook wat lichter van kleur worden, maar dit hoeft niet per definitie schadelijk te zijn. Zolang de gehele plant wat lichter is geworden, hoef je je nog geen zorgen te maken. Zijn er enkel verkleurde plekken en dergelijke, dan doe je er wel goed aan hier over na te denken.

Bananenplant het Urbanhuis
Bananenplant in de volle zon.

Deze kamerplanten kunnen in de volle zon

Tijd voor het rijtje waar jullie op aan het wachten waren, de planten die tegen volle zon kunnen:

Cactus

Dé woestijnplant onder de woestijnplanten die gewend is in de zon, de hitte en droogte te overleven. Naast die schattige mini cactusjes van Ikea zijn er oprecht ook vrij grote en leuke, fancy cactussen te vinden. Het is het zeker waard je hier eens in te verdiepen. Kijk bijvoorbeeld eens hier.leo.

Crassula/Jade plant/Geldboompje

Helaas, zonder echt geld aan de boom. Velen zullen deze plant wel kennen. Deze plant valt onder de vetplanten en het ideale is ook nog eens dat hij ongevoelig is voor ongedierte. Deze plant overleeft dus bijna alles, zolang je hem af en toe een slok water geeft.

Sansevieria

Een makkelijke plant die je je hele leven lang wellicht kan houden. Dit is echt een plant die het heel lang volhoudt!

Beaucarnea/Olifantspoot

Nog een topper onder de planten die in de volle zon kunnen. Deze mooie plant vraagt weinig verzorging en is makkelijk tevreden te houden. Hij heeft ook niet vaak water nodig. Hij floreert het allerbest op een plekje direct voor het raam.

Strelitzia

Eén van de planten uit het assortiment van Het Urbanhuis kan ook perfect tegen zonlicht. Wist je dat de Strelitzia door zijn bloemen verschillende bijnamen heeft? Enkele bijnamen van deze plant zijn paradijsvolgelbloem, vogelkopbloem en bird of paradise. De Strelitzia is geschikt voor een plekje bij het raam en zal lang zijn schoonheid behouden.

Yucca

Een van de palmachtige die goed tegen zonlicht kan is de Yucca. De stam van deze plant slaat het water op, waardoor je hem zelfs niet vaak water hoeft te geven.

Ficus

Er zijn aardig wat soorten ficussen. Per soort verschilt de lichtbehoefte weer wat, maar over het algemeen kunnen ze allemaal goed tegen licht. Een ficus met kleiner blad heeft bijvoorbeeld meer licht nodig dan een ficus met grote bladeren. Let er wel op dat deze plant meer water opslurpt als hij op een lichte plaats staat.

Phoenix Roebelenii/Dwergdadelpalm

Bijzondere naam, bijzondere plant. Wel eentje die perfect in de volle zon kan. Let wel op, hij heeft veel water nodig.

Nu je weet dat de Strelitzia goed in de volle zon kan enthousiast geworden om een Strelitzia op te kweken? De zaadjes koop je hier.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide