Welke potjes kan je gebruiken om kamerplantzaden op te kweken?

Duurzame afdekhoesjes het Urbanhuis

Er zijn tal van verschillende potten die je kunt gebruiken voor planten. Wist jij dat het bij het kweken van kamerplantzaden wel degelijk uitmaakt wat voor potje je hierbij gebruikt? Het planten van een zaadje in een terracotta potje is bijvoorbeeld helemaal niet handig! Maar welke potjes kan je dan wel gebruiken om kamerplantzaden op te kweken? Dit en meer, plus uitleg over waarom lees je in deze blog. Lees je mee?

Aandachtspunten

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een potje waar je kamerplantzaden in gaat kweken. Deze punten zijn als volgt:

Potje is dicht aan de onderkant

Glazen, plastic of keramieken potjes. Het kan in principe allemaal. Let er wel op dat je als het potje een opening aan de onderkant heeft, je het plantje in spé iets vaker water geeft. Voor het opkweken is het belangrijk dat de grond te allen tijde licht vochtig blijft.

Het materiaal houdt vocht vast

Wist je dat een terracotta potje de eigenschap heeft de grond sneller uit te laten drogen.? Niet heel handig dus!

Hoe het komt dat terracotta potten deze eigenschap hebben? Aldus Mama Botanica: ‘’Terracotta potten zijn gemaakt van klei en zijn niet geglazuurd. Dat betekent dat water niet alleen boven uit de pot verdampt, zoals bij plastic, maar ook door de potwand heen. Is dat dan wel goed? Ja zeker! Het zorgt er namelijk voor dat er sneller verse lucht bij de wortels van je plant komt, waardoor je minder kans op wortelrot hebt. Je moet er alleen rekening mee houden je dat je wat meer water moet geven.’’

Het kan dus goed zijn stil te staan bij het materiaal van het potje wat jij gaat gebruiken om kamerplantzaden op te kweken.

Potje is makkelijk af te dekken

Dit is puur een handige tip die voortkomt uit logisch nadenken. Bij het opkweken van kamerplantzaden is het belangrijk een gunstig klimaat te creëren voor het ontkiemen, ontwikkeling, etc.  Zo’n klimaat creëer je door zo’n potje af te dekken. Hierbij is het wel zo prettig werken voor jou als het gekozen potje makkelijk is af te dekken.

Manieren op potjes af te dekken

Tot slot, er zijn verschillende mogelijkheden om je potje af te dekken tijdens het opkweken van kamerplanten.

  • Duurzame afdekhoesjes

Bijvoorbeeld deze van het Urbanhuis. Zo ziet je groene project er netjes uit. Bovendien kun je deze afdekhoesjes zo vaak als je wilt hergebruiken.

  • Een glas

Een andere simpele manier is door een glas op zijn kop over een potje neer te zetten.

  • Afgeknipte plastic fles

Een tikkie minder chic, maar wel een makkelijke manier om een goed klimaat voor het kweken te creëren en niet nóg een glas uit de kast te benutten. Knip de onderkant van een plastic af zodat hij over een potje geplaatst kan worden.

  • The good old vershoudfolie

Niet gecharmeerd door bovenstaande opties? Dan kun je altijd nog gewoon vershoudfolie over een potje doen. Niet de meest mooie, nette optie, maar het werkt zeker.

Ehhhhh…, ‘’Welke potjes kan je gebruiken om kamerplantzaden op te kweken?’’.

Ik hoop dat je hier uit deze blog iets wijzer over bent geworden. Er zijn dus verschillende mogelijkheden en hierbij is er geen goed en fout. Wel zijn er dus punten waar het goed is rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikt potje voor een projectje als dit. Heb je helemaal geen zin om na te denken over wat nou een goede keuze is? Het Urbanhuis verkoopt ook een Groeiset Deluxe, die komen met potjes én afdekhoesjes. Alles wat je nodig hebt zit hierbij.

Heb je al op het oog waar jij kamerplantzaden in gaat kweken, maar nog geen zaden. Wie weet vind je hier wat leuks? Veel plezier met je groene projectje!