Zaaibeschrijving Zamia Furfuracea
Dit is de zaaibeschrijving van de Zamia Furfuracea kamerplantzaden.
Jij als echte plantenliefhebber gaat geen uitdaging uit de weg. Wat leuk dat je het verrassingspakket hebt gekocht.
Nu kan het feest gaan beginnen. Om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je moet doen heb ik zo uitgebreid mogelijk beschreven wat je moet doen om jouw Zamia Furfuracea te kweken.
Ik kan me goed voorstellen dat je denkt: “Hoe moet ik mijn kamerplantzaden zaaien”? Zo ben ik immers ook begonnen. Ik wist niet precies wat ik moest doen en er ontkiemde vrijwel niets. Ondertussen heb ik al heel wat zaadjes op laten komen en heb ik het perfecte advies om je succeskans van ontkiemen zo groot mogelijk te maken.
Dus om jou zo snel mogelijk een vreugdedansje te laten doen, vind je op deze pagina alles over het zaaien van de kamerplantzaden van de Zamia Furfuracea én hoe je jouw kamerplant na het ontkiemen verder kan laten groeien.
Hoe eerder jij kan genieten van het plezier van je eigen kamerplanten opkweken, hoe blijer ik daar ook van wordt.
Dus daar gaan we dan, you ready? Mocht je informatie missen op deze pagina, neem gerust contact met mij op. Zo maken we samen de zaaibeschrijving compleet.
Kamerplantzaden nog even bewaren?
Allereerst een tip over het bewaren!
Het kan zijn dat je de kamerplantzaden hebt ontvangen, maar je deze niet direct kan óf wil zaaien. Bewaar de kamerplantzaden dan op een droge, donkere en koele plek. Het liefst op een temperatuur van rond de 12 graden Celcius. De zaden kunnen ook in een afgesloten container in de koelkast bewaard worden. Als je dit doet, kan je de kamerplantzaden langer bewaren en blijven ze langer goed.
Het Urbanhuis raadt het niet aan om de kamerplantzaden maanden te bewaren. Wij zorgen er namelijk voor dat je verse kamerplantzaden ontvangt als jij je bestelling plaatst. Wanneer je ze langer dan een maand bewaart is de kans aanwezig dat de ontkiemingskracht van de kamerplantzaden afneemt.
Wist je dat je onze kamerplantzaden het hele jaar door kan zaaien én opkweken? Dit is onafhankelijk van het seizoen.
Voorbereiding
We hebben een aantal dingen nodig voordat we kunnen beginnen met het zaaien van de Zamia Furfuracea kamerplantzaden.
Dit zijn:
- Zamia Furfuracea kamerplantzaden
- Zaai en stekgrond
- Plastic of metalen potjes. Het liefst een potje voor ieder kamerplant zaadje die je wil planten.
- Iets om de potjes af te dekken. (Bijv. onze duurzame afdekhoekjes of glas)
- Een warm plekje in huis (20 graden Celcius is perfect)
Je kamerplantzaden klaar maken om te zaaien
Haal de Zamia Furfuracea kamerplantzaden voorzichtig uit het envelopje.
Laat de kamerplantzaden eerst 24 uur weken in warm water.
Nu kunnen we beginnen met de potjes klaarmaken.
Zaai de kamerplantzaden vervolgens ondiep (1cm) in zaai en stekgrond, dit houd in dat je ze licht bedekt.
Maak de grond vochtig en dek de potjes af.
Tip: bij de Zamia Furfuracea zaden zit een sticker met QR-code. Deze kan je op de kweekpotjes plakken, zodat je altijd weet wat de inhoud is!

Een goed klimaat voor de zaden
De Zamia Furfuracea heeft een vrij warme (20 graden Celcius) en lichte plek nodig om te ontkiemen. De beste tip die ik je kan meegeven is om de Zamia Furfuracea zaden op de warmste plek in jouw huis neer te zetten. Warmte is voor de ontkieming belangrijker dan licht.
In de zomer doe je er goed aan om het potje met kamerplantzaden op de vensterbank te zetten waar het potje het meeste zonlicht ontvangt.
In de winter zet je jouw potje op de verwarming, zo vangt het potje de meeste warmte.
Door de warmte en de juiste manier van afdekken met de duurzame afdekhoesjes, creëer je jouw eigen kweekkasje.
Je kan er ook voor kiezen een verwarmde kweekbak aan te schaffen, dit zorgt voor nog meer succes omdat een verwarmde kweekbak een constante temperatuur aan kan houden. Ik ben zelf erg tevreden over de Propagator Geopod. Maar elektrisch verwarmde kweekbakken zijn er ook al voor €39,95 te vinden. Een elektrische kweekbak is geen must om kamerplantzaden te laten ontkiemen, ik heb een hele tijd zonder elektrische kweekbak kamerplanten opgekweekt. Dit ging top en is dus zeker mogelijk.
Tip: het is verstandig om de potjes op verschillende warme, lichte plekken in het huis te verspreiden. Spreid je winkansen!
Na het zaaien van de Zamia Furfuracea
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te wachten en natuurlijk veel liefde aan je kamerplantjes geven. Kijk iedere dag even of de grond nog vochtig is en dat het afdekhoesje nog goed afsluit. Het is beter om het afdekhoesje zo veel mogelijk op het potje te laten zitten. Je kan zien dat de grond droog is als er geen condens aan de binnenkant van het afdekhoesje zichtbaar is. Als dit het geval is, maak dan de potgrond nogmaals vochtig en dek het gewoon weer af.
In principe kan jouw zelf gecreëerde kweekkasje zonder verdere hulp het kamerplantzaadje laten ontkiemen. Het ontkiemen van de Zamia Furfuracea kan 1 tot 3 maanden duren. Spannend!
Mijn kamerplantzaden zijn ontkiemd, wat nu?
Yes, het is je gelukt! Jouw kamerplantzaden zijn ontkiemd, goed gedaan.
Maar wat nu? Hoe pak je het aan zodat jouw juist ontkiemde kamerplant niet gelijk sterft wanneer hij uit zijn vertrouwde kweekkasje komt.
Wanneer het ontkiemde kamerplantje het afdekhoesje aanraakt, haal dan het afdekhoesje eraf. Laat het kamerplantje dan nog zo’n 5 cm groeien zodat hij wat steviger en sterker is. Wanneer het kamerplantje tussen de 5 en 10 cm is kan je hem voorzichtig uit jouw kweekpotje halen en ompotten naar een grotere pot. Als je meer zaden in het kweekpotje hebt kan je deze weer afdekken zodat de overige kamerplantzaden nog een kans hebben tot ontkiemen.
Het nieuwe kamerplantje zal moeten wennen aan de nieuwe wereld. Zorg dus dat je een goede standplaats voor de kamerplant vind.
De Zamia Furfuracea is een makkelijke kamerplant. In de zomer mag deze leukerd wekelijks water krijgen, let op dat hij in de winter niet te veel water krijgt. Dit kan zorgen voor wortelrot.
De Zamia Furfuracea geniet van veel licht, dus geef hem een mooi licht plekje in jouw huis!

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide