Alternatieve methodes voor van alles en nog wat komen deze tijden als paddenstoelen uit de grond schieten, of zullen we het uit de lucht vallen noemen? De curly girl methode, inversion methode, de wet-towel methode. Misschien komen deze namen je bekend voor. Is dit het geval, dan zal jou ook opvallen dat de wet-towel methode de enige methode in dit rijtje is die iets met planten te maken heeft. De wet-towel methode is er eentje die niet zo bekend is bij zijn naam. En dit terwijl het een super simpele methode is! In de blog zal ik meer vertellen over zaaien met de wet-towel methode.

De wet-towel methode is een van de vele zaai methodes. Het is er eentje waar je de groei uitermate goed op kunt volgen. Dit is meteen het grote voordeel van deze methode. Omdat de zaden en wortels bij deze methode niet weg gemoffeld worden onder de grond, kun je de groei van de wortels zo ongeveer zien.

Benodigdheden:

  • Zaden voor planten of bloemen. Neem een kijkje in de shop van Het Urbanhuis.
  • Keukenpapier
  • Sluitend zakje (zo’n eentje met zip-lock sluiting) of doos met deksel

Stappenplan zaaien volgens de wet-towel methode:

  1. Doe een velletje keukenpapier in een zakje of een doos en maak het wat vochtig, bijvoorbeeld met een plantenspuit.
  2. Kleine zaden leg je boven op het keukenpapier, grotere zaden leg je tussen de twee lagen.
  3. Sluit het zakje of de doos af en zet het pakketje op een warme, lichte plaats.
  4. Heb wat geduld en blijf in de gaten houden wanneer de zaden ontkiemen.
Zaaien met de wet-towel methode
Zaaien met de wet-towel methode

En nu?

Nadat je de zaden een mooi bedje hebt gegeven is het natuurlijk belangrijk goed op te letten wanneer de zaden ontkiemen. Zodra je een worteltje uit het zaadje ziet piepen, is het eigenlijk al direct een goed moment om de ontkiemende zaden in de grond te zetten. Wacht je hiermee en worden de wortels langer, dan bestaat er namelijk een kans dat de wortels vast komen te zitten in het keukenpapier waardoor je ze makkelijk beschadigt als je ze los probeert te maken. Zodra de zaden ontkiemen kun je het best dus meteen in actie komen en ze in de aarde zetten.

* Ai, de wortels zitten al vast in het keukenpapier of groeien er doorheen? No worries, je kunt gerust een klein stukje keukenpapier laten zitten in de grond.

Tip 1

Zodra je ontkiemde zaden in de grond gaat zetten, gebruik dan zaai- en stekgrond. Vul een potje met deze grond, maak een gaatje en plant hier het ontkiemde zaadje in. Let erop dat je de grond voorzichtig aandrukt, maar niet te hard. Je wilt de wortels immers niet beschadigen. In deze blog lees je meer over verschillende soorten potgrond en waarom specifieke soorten op een bepaald moment in de ontwikkeling van planten nou beter zijn dan andere soorten.  Zorg er tot slot voor dat je de grond licht vochtig houdt!

Tip 2

Voor net gezaaide zaden wordt de groei bevorderd door een wat warmer, vochtiger klimaat. Nu leven wij niet in zo’n klimaat en hoef je je huis niet meteen in een kweekkas om te toveren. Er zijn namelijk makkelijke manieren om een pot nog even af te dekken en zo een klein kweekkasje te creëren. Zo zijn deze afdekhoesjes super makkelijk om jouw pot af te dekken en het optimale klimaat voor jouw zaden te creëren. Een ander idee om makkelijk een gunstig klimaat voor jouw planten te creëren is door een stolp te gebruiken die je makkelijk over een pot heen zet.

Gelijk starten met het kweken van jouw eigen kamerplanten? Dan is de Groeiset Deluxe van Het Urbanhuis misschien wat jij zoekt. Met de Groeiset Deluxe creëer jij je eigen urban jungle gewoon thuis, in de woonkamer. De Groeiset Deluxe bevat alle materialen zodat je gelijk kan starten met het kweken van jouw eigen kamerplanten. Alles wat je nodig hebt in een pakket.

Wat zit er allemaal in de Groeiset Deluxe van het Urbanhuis:

– 8 turftabletten. De grond is precies genoeg voor de drie hand gegoten keramiekpotjes;

– Drie duurzame afdekhoesjes die over elk keramiekpotje passen. Zo creëer jij je eigen kweekkas voor je kamerplantzaden;

– Drie hand gegoten keramiekpotjes, die met liefde zijn gemaakt door Atelier W. De Groeiset bevat drie verschillende formaten potjes zodat je voor alle fases een perfect passend potje hebt;

– Drie verschillende kamerplantzaden. Deze variëren omdat de zaden seizoensgebonden zijn.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide