Gedestilleerd water maken, hoe doe je dat?
Zelf gedestilleerd water maken, waarom zou je dat doen?
De zaden van de Anthurium Clarinevium hebben dit nodig om te kunnen groeien en bloeien. Dit heb ik geschreven in de zaaibeschrijving, dan is het ook wel handig om te weten hoe je dit kan doen!
Daarbij is het sowieso een goed onderwerp. Want wist jij dat het voor sommige planten uit maakt wat voor soort water ze krijgen? Net zoals sommige mensen niet goed tegen bepaalde gluten kunnen, maar zich dus perfect kunnen voeden met andere voedingsmiddelen geldt dit in het plantenrijk net zo.
Lees snel verder om meer te leren over de waterbehoefte van planten en de ins en outs van gedestilleerd water.

Hard en zacht water
Wij drinken in Nederland in principe gewoon kraanwater maar het is je vast wel eens opgevallen dat het water bij jou thuis anders smaakt dan het kraanwater aan de andere kant van Nederland tijdens een weekendje weg. Dit heeft te maken met de hardheid van het water, oftewel de hoeveelheid calcium- en magnesiumzouten. Zonder dat we er vaak bij stilstaan zitten er in drinkwater op deze manier allemaal ongewenste stoffen die we ons lichaam binnen krijgen. Met name kalk is slecht voor onze gezondheid, en niet alleen voor die van de mens…
Uit onderzoek is gebleken dat de grote meerderheid van de planten beter groeit als ze bewaterd worden met zacht water. Dit gaat helemaal op voor de Anthurium zaden, de nieuwste aanwinst van Het Urbanhuis.
Voor deze zaden is het zelfs van belang dat je ze geen kraanwater geeft.
Gedestilleerd water
‘Allemaal leuk en aardig, maar wat voor water geef ik dan?’, hoor ik je denken. Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water.
Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water. Het is vrij van ongewenste deeltjes, virussen, bacteriën, noem maar op. Ondanks dat het nu misschien lijkt alsof je je planten heel speciaal water moet geven, is het gelukkig niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt gedestilleerd water in elke supermarkt, maar ook bij tankstations, bouwmarkten en soms drogisten kopen.
Stappenplan gedestilleerd water maken
Koop je gedestilleerd water, dan lopen de kosten natuurlijk wel op. Maar al deze kosten zijn verre van nodig. Waarom niet zelf gedestilleerd water maken? Dit doe je volgens dit stappenplan:
- Pak een grote pan en vul deze voor een deel met water.
- Zet een glazen kom in de pan. Het plan is om water op te vangen dat uit het omgekeerde deksel van de pan in de kom druppelt, dus kies de maat van de kom om ervoor te zorgen dat het gedestilleerde water niet terug druppelt in de grote pan.
- Plaats de deksel ondersteboven op de pan. Wanneer je het water verwarmt, zal waterdamp opstijgen tot aan het deksel, condenseren tot druppels en in je kom vallen.
- Zet het vuur voor de pan aan. Het water moet erg heet worden, maar het is oké als het niet kookt.
- Leg ijsblokjes op het deksel van de pan. De kou helpt om de stoom in de pan te condenseren tot vloeibaar water.
- Zet na voltooiing het vuur uit en wees voorzichtig om de kom met gedestilleerd water te verwijderen. Het slimste is dus om te wachten tot het ongeveer de temperatuur heeft die je nodig hebt om jouw planten water te geven.
Voilà, je eigen gedestilleerde water. Er zijn nog tal van andere manieren om zelf je water te destilleren. Hier lees je er nog een paar.
Andere oplossingen om water te ontharden
Naast zelf gedestilleerd water maken of kopen, zijn er ook andere manieren om de hardheid van water aan te passen. Wil jij voor allerlei doeleinden zachter water gebruiken, dan is het te overwegen om naar een waterontharder voor op de kraan te kijken of bijvoorbeeld naar een destilleerapparaat, een waterfilterkan. Tot slot kun je met een TDS meter bepalen wat de hoeveelheid opgeloste stoffen in drinkwater is en hoe schoon het dus is.
Concluderend kan ik je vertellen dat het echt geen ramp is dat de meeste planten gewoon normaal kraanwater krijgen. Zie het net zoals bij ons mensen. De meesten kunnen gewoon kraanwater aan, maar voor geen enkel mens is het verkeerd om zuiverder water te drinken. Krijg je een nieuwe plant dan is het alleen dus wel slim om even te checken of hij tegen normaal kraanwater kan of gebaat is bij gedestilleerd water en weet je hoe je zelf gedestilleerd water kan maken.
Genoeg gekletst, zin om aan de slag te gaan? Kijk dan in de shop welke toffe kamerplantzaden jij zelf wil gaan laten opkweken.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide