Zelf plantenvoeding en potgrond maken, DIY!

Plantenvoeding zelf maken het Urbanhuis

Plantenvoeding maken

De blog you’ve been waiting for. Zoals in de vorige blog al werd benoemd kun je in plaats van je centen uit te geven ook zelf plantenvoeding maken. Sterker nog, er zijn tal van natuurlijke bronnen die perfect als plantenvoeding dienen. Wil je weten hoe je zelf plantenvoeding en potgrond maakt, lees dan mee.

Welke simpele dingen zijn super voedend voor je planten? Er is ontzettend veel te vinden op het internet, maar dit lijstje van Aromalifestyle is erg duidelijk:

 1. Het water van de eieren. Als je eieren kookt bewaar dan het water waarin je de eieren gekookt hebt en laat dit afkoelen. De eieren geven calcium af aan het water en dit is goed voor je planten.
 2. Nu we toch bij eieren zijn, bewaar ook de schillen van je biologische eieren en maal deze fijn als je er een aantal hebt. Deze fijngemalen eierschillen zijn een prima bron van calcium voor planten die van een kalkrijke grond  houden zoals geraniumlavendel, druiven, hortensia etc.
 3. Thee: afgekoelde thee die je nog over hebt kan je verdunnen met water en aan je planten geven. Thee bevat tannine, een stof die de groei van planten op biologische wijze bevordert. Iedere theesoort is geschikt als meststof. Je kunt gebruikte theezakjes in het gietwater voor de planten doen.  Je kunt losse thee ook  door de potgrond mengen. Gebruik niet te veel, want je moet je planten niet overbemesten.
 4. Ook koffieprut kan je door de aarde werken voor een goede voeding.
 5. Een aftreksel van groente en fruit afval is ook prima als mest voor je planten. Bewaar hiervoor de schillen van je groente en fruit in een emmer en giet hier kokend water overheen. Laat dit 1 dag trekken en gebruik het water dan als meststof voor je planten.
 6. Ook het kookwater (ongezouten) van de groente of aardappels die je gekookt hebt kan je gebruiken om je planten te voeden.
 7. Je kunt ook een aftreksel maken van tuinafval, ook hier het afval in een emmer doen en met kokend water bedekken. 1 dag laten trekken en je plantenvoeding is klaar.
 8. Strooi een beetje zuiveringszout bij je tomatenplanten hierdoor worden je tomaten zoeter van smaak
 9. Als je een krachtige blender of keukenmachine hebt kan je ook instant compost maken door de schillen van groente en fruit en bijvoorbeeld koffieprut samen met voldoende water in de blender te doen en hier een soort ‘plantensmoothie’ van te maken. Deze smoothie kan je dan aan je planten geven. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.
 10. Ook epsom zout (bitterzout) is goed voor planten die van magnesium  en zwavel houden. Vooral Magnesium is een belangrijk element in het bladgroen van de plant. Aardappels, rozen tomaten, wortelen, paprika, maar ook coniferen en andere blad houdende planten houden van wat extra  magnesium. Los een eetlepel bitterzout op in een liter water en geef dit aan de planten.

Ook zijn er verschillende recepten voor mengsels van plantenvoeding te vinden. Wat dacht je van dit super makkelijke filmpje. Naast het belang van plantenvoeding begint het natuurlijk allemaal bij een goede, voedende potgrond. Lees in deze blog meer over het verschil tussen pot-, zaai- en stekgrond en wanneer je welke juist wel of niet moet gebruiken. Net als met de plantenvoeding kun je elke soort grond ook zelf maken. Vaak betreft het puur een mengsel tussen tuingrond, dingen als kokosvezel en zelf gemaakte compost. In deze blog lees je meer over hoe je zelf compost en potgrond maakt én wat er minder goed zou zijn aan potgrond uit de winkel.

Zelf potgrond maken

Uit alle blogs en video’s die er op het web te vinden zijn, kan ik onderstaande essentiële punten voor het maken van goede, extra voedende potgrond met je delen.

 1. Gebruik zelf gemaakte potgrond of biologische kant-en-klare potgrond waar geen turf of veen in zit.
 2. Gebruik een vochthoudend element. Te denken valt aan kokosvezel, een duurzaam restproduct in tegenstelling tot turf en veen waar het milieu voor belast wordt.
 3. Voeg iets toe voor de drainage van de grond, oftewel voor de afwatering en om te voorkomen dat de grond helemaal dicht slibt en een drab wordt. Hier valt te denken aan perliet, scherp rivierzand of grond.

Er zijn veel verschillende recepten op het internet te vinden, hierbij wil ik het recept voor potgrond voor tropische kamerplanten met je delen. Afkomstig van Gruun, een blog over de verzorging van kamerplanten.

 • 2 schepjes standaardpotgrond (liefst turfvrij)
 • 2 schepjes kokosvezel
 • 1 schepje perliet of scherp zand
Plantenvoeding zelf maken het Urbanhuis
Zelf gemaakte potgrond

Wil je je plantencollectie uitbreiden om je zorgzame skills te benutten? Hoe tof is het om die plant op te laten groeien vanaf een zaadje? Ik kan je vertellen dat het een heel leuk, voldoenend proces is om te volgen. Neem snel een kijkje in de shop van het Urbanhuis.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide